AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bekir Kuvvet Erim, jeotermal sorununa ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünce; “İleriye Yönelik Oluşabilecek Sorunlar ile Mücadele Edebilmek İçin Türkiye'de Geliştirilen Jeotermal Kaynakların Kümülatif Etki Değerlendirmesinin Yapılması” projesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Enerji kaynaklarının bulunduğu yerde kullanılması fayda/maliyet analizi yapıldığında en rantabl yöntem olarak görüldüğüne dikkat çeken Erim, “Bu durum o bölgelerde işletmede olan veya planlanan tesislerin çevresel etkilerinin kümülatif olarak değerlendirilmesi ihtiyacını da doğurmaktadır. Söz konusu proje, bu ihtiyaçtan hareketle geliştirilmiştir” dedi.

ETKİ ARAŞTIRMASI YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 30 adet jeotermal enerji santrali projesine ÇED olumlu kararı verildiğini, halihazırda Bakanlık nezdinde ÇED süreci devam eden 6 adet jeotermal enerji santrali projesi bulunduğu bilgisini aktaran Erim, "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliği içerisinde Menderes Grabeni özelinde Türkiye’deki jeotermal sahalar için bir kümülatif etki değerlendirmesi çalışmasının yapılması planlanmıştır” diye konuştu.

PROJEYLE NE AMAÇLANIYOR?

Erim, projenin amacını jeotermal sektörünü analiz edecek üretim tarihçesini incelemek, gelecekteki jeotermal kaynak kullanım senaryolarını tanımlamak, karar vericiler ve diğer paydaşlar ile istişare yapmak, Menderes Grabeni'nde gerçekleştirilecek jeotermal proje önerilerini gözden geçirmek, jeotermal projelerin şimdiye kadar ve gelecekteki çevresel ve sosyal etkilerini tanımlamak, sürdürülebilir bir jeotermal gelişim yöntemi belirlemek ve enerji verimliğini uzun vadede maksimum düzeye çıkarmaya yönelik tavsiyelerde bulunmak olarak açıkladı.