Caminin derneğe ait olmaması sebebiyle camiyle ilgili işlem yapılmazken İbrahim Demirkap, “Bugün bilirkişi gelse bu caminin bedeli 500 bin lira. Bu aşamaya gelsin istemezdim ama her gün vergi borçlarımız katlanıyor. Çaresiz kaldık” dedi. Aynı zamanda köyün muhtarı olan dernek başkanı Musa Girgin ise, “Biz malzemeyi aldık, onlar işçiliğini yaptı. Onların da aldığı malzemeler var elbette ama geçen yıl 20 bin lira dedikleri borç 70 bin lira oldu. Ayrıca beni tehdit ettiler” iddiasında bulundu.

İMZA ATILAN 70 BİN LİRA ÖDENMEDİ

2014 yılında mahalle camisini yenilemek için kurulan Yeniköy Cami ve Hayırlı İşler Yaptırma ve Yaşatma Derneği bağış toplama yetkisini de kazanmasının ardından 2016 yılında İzmir’den bir firma ile anlaştı. Daha önce atılan temel üzerine bu firma tarafından 6 ay gibi zaman zarfında 80 metrekarelik çelik konstrüksiyon prefabrik cami inşa edildi. Ardından caminin küçük olduğunu söyleyen dernek yönetimi ve mahalle sakinleri caminin büyütülmesini istedi. Bazı prosedürlerin aşılmasının ardından 80 metrekarelik cami 240 metrekareye çıktı. İlk olarak 80 metrekare cami için 95 bin liraya anlaşan dernek yönetimi adına Musa Girgin bu parayı müteahhide ödedi. Daha sonraki ödemelerle birlikte dernek ilk ödenen 95 bin lira da dahil olmak üzere 170 bin lirayı bulan tutarı ödese de iddiaya göre caminin büyütülmesinden kaynaklanan borcun tamamı ödenmedi. Aradan geçen zamanın ardından müteahhit firma ile dernek arasında arabulucu vasıtasıyla anlaşmaya gidildi. Dernek Başkanı Musa Girgin, arabuluculuk anlaşmasında 25 Nisan 2019’da 20 bin ve 25 Haziran 2019’da 50 bin lira olmak üzere toplam 70 bin lira ödemeyi taahhüt etse de bu ödeme yapılmadı. Bu ödemenin yapılmaması üzerine dernek için haciz işlemi başlatıldı.

SANDALYE VE MASA HACZEDİLDİ

Jandarma eşliğinde köye giden İcra Müdürlüğü görevlileri bir süre adresi tespit etmek için uğraştı. Kapı numaraların olmadığı mahallede dernek başkan yardımcısının dernek adresi olarak görülen Yeniköy Sokak Numara 21’in caminin bulunduğu yer olduğunu söylemesi ve camide derneğe ait makbuzlara rastlanması üzerine buranın dernek adresi olduğuna karar verildi. Dernek karar defterleri incelenirken dernekte 20 adet masa ve 100 adet sandalye dışında haczedilecek bir şey olmadığı görüldü. Bunlar bin 400 lira gibi bir tutar olarak kayıt altına alınıp yediemine teslim edildi.

PARAYI ÖDEMEK İÇİN KENDİNİ MUHTAR SEÇTİRDİ İDDİASI

Firma sorumlusu İbrahim Demirkap, “İşlerin bu noktaya gelmesini istemezdik. Bir şekilde hallolsun diye uğraştık. Ben elimden geleni yaptım. Dernek bağış toplasın diye kendi arabamla bile yardımcı oldum. Ama işler bu noktaya geldi maalesef. Ben bu cami için bilirkişi istesem bugün bedeli 500 bin lira. Ben masrafım olan 300 bin liranın 50 bin lirasından da vazgeçtim. 70 bin lirayı ödesin. Benim bu yasal işlemler sebebiyle her gün harcamam da artıyor. Muhtar seçildikten sonra kredi çekip ödeyeceğim dedi, yine ödemedi. Duyduğuma göre borcu ödeyebilmek için kendisini muhtar seçtirmiş” dedi.

“200 BİN LİRAYI AŞAN MALZEME ALDIK”

Dernek Başkanı Musa Girgin ise yaptığı açıklamada, “80 metrekare cami için 95 bin liraya anlaşmıştık. Biz malzemesini kendimiz aldık. Onlar işçiliğini yaptı. 200 bin lirayı geçkin malzeme aldık. Elbette onların da aldığı malzemeler oldu, önce fatura kesmediler, ardından fatura kestiler. Ben bunların parasını ödemiştim. 160-170 bin lira para ödedim. 70 bin lira istedi bizden. Sonra masraflarla 82 bin lira dedi. Beni telefonla birkaç kere arayarak parayı ödemezsen senin ayağındaki dona kadar alırım diye tehdit etti” ifadelerini kullandı

“YERİ GELDİ, KENDİ CEBİMİZDEN HARCADIK”

Sözlerini sürdüren Girgin, “Camiyi bir şahıs o zaman köy tüzel kişiliği vardı, oraya bağışladı. Büyükşehir Yasası ile belediyeye geçti. Belediye, Müftülüğe devretti. Dernek adresi cami değil. Kahvehanenin yanındaki boş dükkan. Geçen sene ödeselerdi 20 bin liraya iş bitecekti dedi. Şimdi bir senede 70 bin liraya çıkardı. Banka bile böyle faiz uygulamaz. Kendileriyle yeniden görüşeceğiz. Parayı ödemek için beni muhtar seçin demedim. Cami 500 bin liraya mal olduysa biz gelgit masrafları, yol masraflarını cebimizden ödedik bunu derneğe mal etmedik. Bizim cebimizden çıktı bu paralar. Ülke genelinde olduğu gibi FETÖ olayları çıktıktan sonra vatandaşlar bağış yapmaya çekinmeye başladı. Biz de müftülük kanallarıyla bağış toplamaya başladık. Dernek hakkında soruşturma bitti. Bin 294 lira para cezası aldık. Evrak işlerini zamanında yapmadığımız gerekçesiyle verildi bu ceza” dedi.