Efeler Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı ikinci oturumu Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay başkanlığında yapıldı. Yaklaşık 30 dakika süren toplantıya jeotermal tartışması damga vurdu. Oturumda stratejik planla ilgili söz alan Cumhur İttifakı Meclis Üyesi Neşe Menderes, “Stratejik planda hava ve su kirliliğiyle ilgili ölçüm cihazı bulunmuyor” dedi. Menderes’in konuşmasının ardından Başkan Atay, “Hava ve su kirliliği ölçümleri bakanlık ve valiliğin görevi. Efeler ilçesi günlerdir ayakta. Günlerdir yazılar yazılıyor, eylemler yapılıyor. Bu jeotermal eğer zararlıysa bilimsel olarak açıklanmalı. Zararlı değilse de bu konuda kamuoyu bilgilendirilmeli” diye konuştu.

“ÜÇ TARAFIMIZ JEOTERMALLE ÇEVRİLİ”

Cumhur İttifakı Meclis Üyesi İsmail Hakkı Eser ise, “Büyükşehir Belediyesi’nin Adnan Menderes Bulvarı’nda ölçüm cihazları vardı. Belediyenin çalışma esaslarının içerisinde ölçüm cihazları hizmeti vardı. Hukuken de yapabilir” şeklinde konuştu. Eser’e cevap veren Başkan Atay, “Yapabilir ama yaptığını kabul etmiyorsunuz, ‘taraflı’ diyorsunuz. Sorun bu. Şimdi valilik İncirliova’ya, Germencik’e kurdu. Efeler’i atladı. Nazilli’ye kurdu. Valiliğin yapmış olduğu ölçüm cihazının içerisinde sülfürik asidin ölçüm cihazı yok. Beni zehirleyen o. Hepimiz bu ilçede yaşıyoruz. Hepimiz burada yaşayacağız. Burada jeotermallerle ilgili bir sorunumuz var. Kızılcaköy’deki jeotermale 350 milyon dolarlık Avrupa bankasından kredi çıktı. Orayı yapmak için çaba harcayacaklar. Valiliğin bin metre arkasına iki kuyu çaktılar, jeotermal santral yapacaklar. Zaten Yılmazköy’de, İmamköy’de iki tane santral var. Nasıl yaşayacağız arkadaşlar? Üç tarafımız jeotermal santrallerle çevrili” dedi.

“SİYASET MALZEMESİ HALİNE GETİRİLDİ”

Atay’ın ardından yeniden söz alan Eser, “Bu konuda otorite, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Jeotermal konusu istismar ediliyor ve siyaset malzemesi haline getiriliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin jeotermal konusunda çalışması var. Büyükşehir, jeotermali kullanırken siyaset olmuyor da bakanlığın, valiliğin yapmış olduğu çalışma mı siyaset oluyor” diye konuştu. Eser’in konuşmasının ardından Başkan Atay, “Ben jeotermalin Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanıldığını duymadım. Bu kadar alınmana gerek yok. Bu hava seni zehirlemiyor da beni mi zehirliyor zannediyorsun? Bu konuda hepimiz birlik olmalıyız. Eğer bu hava zehirliyorsa A partili, B partili olmamızın hiçbir anlamı yok” şeklinde konuştu. Menderes’in, “Ölçüm yapalım” demesi üzerine Atay, “Benim görevim değil. Görevi olan Valilik, Çevre Bakanlığı. Onların yapmadığını bana niye yaptırmaya çalışıyorsun?” şeklinde karşılık verdi.