Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete açılan İzmir-İstanbul otoyolu ile ilgili TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, önemli açıklamalarda bulundu.

“TURİZMDE PAZAR PAYINI ARTTIRMAK İÇİN FIRSAT”

İstanbul ile İzmir arasında 8,5 saati bulan seyahat süresinin otoyol ile 3,5 saate düştüğünü kaydeden Savaş, “Otoyolun 192 kilometrelik son kesimi, Sayın Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir törenle açıldı. Projenin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün 2016'da hizmete alınmasıyla İstanbul ile İzmir arasındaki mesafe 78 kilometre kısalmıştı. Geçen yıllarda 201 kilometresi ana gövde, 33 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere hizmete açılan yolun, 183 kilometresi ana gövde, 9 kilometresi de bağlantı yolu olmak üzere toplam 192 kilometrelik diğer kesimi de hizmete girmiş oldu. Mevcut 515 kilometreyi 426 kilometreye düşüren yol, özellikle Ege Bölgesini turizmde, tarımda tam bir cazibe merkezi haline getirecektir. İstanbul-İzmir Otoyolu ile vatandaşlarımızın 3,5 saatte İstanbul'dan İzmir'e ulaşma imkanı olacak. Yaklaşık 16 milyonluk bir nüfusa sahip İstanbul gerek hafta sonları gerekse diğer tatil günleri daha büyük bir şekilde Ege Bölgesine akın edecektir. İç turizmde pazar payımızı artırmak, turizmi 12 mevsime yaymak için çok büyük bir fırsat doğmuştur” diye konuştu.

“AYDINLILAR ALTIN FIRSATI DEĞERLENDİRMELİYİZ”

Bu otoyol ile Aydın’ın büyük kazanımlar elde edeceğini vurgulayan Milletvekili Savaş, “Aydın olarak el ele vererek bu altın fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeye mecburuz. Gerekiyorsa turizm altyapımızı da revize ederek eksikliklerimizi yeniden gözden geçirmek, komşu illerle daha kolay rekabet edecek düzenlemeleri elbirliğiyle yapabilmeliyiz. Antik kentlerimizi, müzelerimizi ve ören yerlerimizi iç turizmde yaşanacak bu büyük rekabette daha cazip kılabilmeliyiz. Bu destinasyonlar etrafında bulunan konaklama ve seyahat hizmetleri alanındaki eksikliklerimizi iyi tespit ederek turizmde ciddi bir atılım gerçekleştirebiliriz. Aynı zamanda ülkemizin tarım üssü haline gelmemiz için de çok büyük bir imkan doğmuştur. Tarladan alınan mahsulün 3.5 saat gibi çok kısa bir zaman diliminde yaklaşık 16 milyonluk dev bir pazara ulaşmasının önü açılmıştır. Lisanlı depoculuk ve soğuk hava depoculuğunun önemi burada bir kez daha ön plana çıkacaktır. Organize Sanayi Bölgelerimizin ve Aydın Serbest Bölgesinin ticari işlem hacmini artırmasına neden olacak büyük bir kapı aralamıştır. Tarımsal ürünleri işleyen, katma değer yaratan ve bunları markalaştıran bir Aydın olabilmeliyiz” şeklinde konuştu.

FUAR ALANI VURGUSU

Savaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Organize Sera Bölgesinin inşasını bütün bunları da düşünerek planlamalı, yatırımlarımızı Aydın'ı Türkiye'nin parlayan yıldızı haline getirmek için daha akılcı şekilde yapabilmeliyiz. Şehircilik açısından en büyük sorunlarımızdan birisinin de artacak olan trafik yoğunluğu ve otopark sorunu olacağını göz ardı etmemeliyiz. Bugünkü haliyle bile ciddi bir sorun oluşturan bu büyük sorunları en kısa sürede masaya yatırarak, rasyonel politikalarla sorun olmaktan çıkartmalıyız. Fuar alanlarının eksikliği çok daha fazla hissedilecek bir konudur ve ilimizin bu eksikliğini de en hızlı şekilde gidermeliyiz. Ayrıca İstanbul'dan Aydın'a öğrenim görmek için gelecek olan öğrenciler için de sosyal yaşamı daha cazip kılacak alt yapıyı oluşturabilmeli, kültürel etkinlikleri bunları da düşünerek planlayabilmeliyiz. İstanbul ile İzmir arasında 8,5 saati bulan seyahat süresini 3,5 saate düşüren bu devasa yatırımın şehrimize, ülkemize ve milletimize hayırlara vesile olmasını diliyor, hep beraber ve hep birlikte bir çalışmayla şehirlerarasında yaşanacak büyük rekabetten Aydın olarak kazanan bir şehir olarak çıkabilmeyi temenni ediyorum”