1960 darbesinin ardından idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes'in hatırasını yaşatmak için müze yaptırma kararı alan Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, müzenin temelini Menderes'in doğup büyüdüğü Çakırbeyli Mahallesi'nde 12 Mart'ta atmıştı. Menderes'in Yassıada'da yargılandığı dönemde hayalini kurduğu Çine Çayı'nın kenarında yapımı devam eden müze ve çevre düzenlemesinin nasıl olacağı belli oldu.

ŞAHSİ EŞYALARI YER ALACAK


Aydın Valiliği'nin verdiği bilgiye göre Adnan Menderes Demokrasi Müzesi, Çine Çayı’nın ıslahı ve rekreasyon alanı ile birlikte entegre bir proje olma özelliği taşıyor. Menderes’in çiftliğini tepeden gören Çine Çayı ile Aydın- Muğla Karayolu üzerindeki 92 dönüm alanda kurulacak müze içerisinde, Menderes'in çocukluğuna dair objeler, siyasi hayatı ve öncesi, Aydın'daki yaşantısı, eğitim hayatı ve o dönemde çiftlikteki hayatıyla ilgili materyaller olacak. Bunun yanında siyasi hayatı ile ilgili materyallerin konulacağı kısım yer alacak. 1946 seçimleri ile ilgili materyaller, meşhur tahta seçim sandığı, o döneme ait fotoğraflar, Adnan Menderes'in kullandığı şahsi eşyalar konulacak.

MAHKEME CANLANDIRILACAK


Menderes’in yaptığı eserlerin de yer alacağı müzede dijital kısımlar da olacak. O döneme ait videolar, gazeteler yer alacak. Ülkeyi ne noktadan alıp nereye taşıdığına dair belgeler yer alacak. Ardından 1960 ihtilali, Yassıada'da yargılandıkları mahkemenin bir canlandırması ve orada tutuldukları hücrelerin de canlandırması yer alacak. En son olarak da bir kule ve o kulede de Adnan Menderes'i idam ettikleri sehpa olacak.

ANTİK KENTLERİN MİNYATÜRLERİ SERGİLENECEK


Merhum Adnan Menderes’in çok sevdiği Çine Çayı'nın kenarına söğüt ağaçları dikilecek ve Menderes'in heykeli yapılacak. Bölgede bir rekreasyon alanı oluşturulacak. Yaşayan ve hikayesi olan bir müze olacak. Müzenin etrafında Aydın'ın doğal ürünlerinin satıldığı kısım da yer alacak. 'Mini Aydın' adıyla oluşturulacak alana da şehirdeki 22 antik kentin minyatürü yapılacak. Müzenin girişinde misafirleri Menderes'in bal mumundan yapılan heykeli karşılayacak.

“KISA SÜREDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”


Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, “Milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiş Başvekilimizin müzesinin yapılması çok geç kalmış bir durum. Bunu çok kısa sürece gerçekleştireceğiz” dedi.