Denizli-Aydın Karayolu üzerinde bulunan deposunda havut üretimi ve tamiri yapan 38 yaşındaki evli ve iki çocuk babası Hasan Koç, havutçuluğun yoğun emek isteyen zor bir meslek olduğunu söyledi.

25 YILDIR MESLEĞİN İÇİNDE

Çocukluk yılları develerin içinde geçtiği için havutçuluk mesleğine ilgi duyduğunu belirten Koç, “Çocukluğum develerin peşinde koşmakla geçti. Develeri çok seviyorum. Bundan dolayı havutçuluk mesleğine ilgi duydum. Şu anda benim 3 devem var” dedi. 13 yaşında havutçu ustası Kazım Özhavutçu’nun yanında çalışmaya başladığını ve kendisinden 5-6 yılda mesleğin tüm inceliklerini öğrendiğini belirten Koç, 25 yıldır mesleğin içinde olduğunu söyledi. Devenin üzerinde bulunan süs ve kıyafetlerin neredeyse tamamını yaptığını ifade eden Koç, “Havudun ağaç aksamı ile saraç işleri hariç devenin her türlü süs ve kıyafetini yapıyorum” diye konuştu.

TAMAMEN EL EMEĞİ

Koç, bir havudun yapımını yaklaşık 2 günde tamamladığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Gelen talebe göre havudu, devenin ölçüsünü alarak keçe, kıl ve saz malzemelerinden yapıyorum. Bir havudun yapımını yaklaşık 2 günde tamamlıyorum. Bu işte metre, terazi veya başka bir araç kullanmıyorum. İhtiyacımı gözüm ve elimle karşılıyorum. Anlaşılacağı üzere havut, tamamen el emeği ile yapılıyor. Hatalı yapılan havut ise deveye büyük zarar veriyor.”

ORTALAMA 60 HAVUT

Havutçuluğu ticaret değil, hobi amaçlı yaptığının altını çizen Koç, devecilerden kendisine gelen havut taleplerini karşılamaya çalıştığını söyledi. Türkiye’de havutlu yaklaşık 2 bin devenin olduğunu dile getiren Koç, 2-3 yılda bir develerin havutlarının yenilendiğini kaydetti. Koç, sezonda ortalama 60 havut yaptığını da sözlerine ekledi.