Nazilli’de 82 yıldır faaliyetini sürdüren Lezzet Köfte, kendine has köftesinin lezzetini nesilden nesile aktarmaya devam ediyor. Lezzet Köfte’nin kurucusu İsmail Özkes, 1937’de Balıkçılar Çarşısı’nda açtığı dükkanını 10 yıl sonra Altıntaş Mahallesi 133 Sokak’a taşıdı ve oğluyla birlikte ömrünün sonuna kadar mesleğini sürdürdü. İsmail Özkes’in torunu Mehmet Özkes de dedesi ve babasının yanında 7 yaşından itibaren çalışmaya başlayarak köfteciliği çekirdekten öğrendi.

ÜNİVERSİTE MEZUNU KÖFTECİ

Mehmet Özkes 1994 yılında Akdeniz Üniversitesi Elektronik Bölümünden mezun olduğu dönemde köfteci dükkanını işleten babası vefat etti. Tek kardeşi de astsubay olduğundan dükkanın sorumluluğu kendisine kalan Mehmet Özkes, dedesinden ve babasından öğrendiği mesleği sürdürmeye karar verdi. Mehmet Özkes bugün eşi Ayşen Hanım’la birlikte Altıntaş Mahallesi 135 Sokak’taki dükkanında 25 yıldır mesleğini sürdürüyor.

DEDEDEN TORUNA MÜŞTERİLERİ VAR

Lezzet Köfte’nin başlıca özelliklerinden biri, kendisi gibi müşterilerinin de nesilden nesile geçmesi. Özellikle kırsal mahallelerden gelen vatandaşlar babalarından, dedelerinden kalan alışkanlığı sürdürerek ilçe merkezine her gelişlerinde Lezzet Köfte’ye de uğruyor. Pirlibey’de yaşayan Ali Cahit Öztaş, “20 yıldır Nazilli’ye her gelişimde buraya gelir, lezzetli köftelerden yerim. Rahmetli dedem de hep buraya gelirdi. Buranın köfteleri gerçekten çok lezzetli. Servis etme yöntemlerini de beğeniyorum” diyor. Lezzet Köfte’nin 50 yıllık müşterisi Hüseyin Girgin de yaşadığı Esenköy’den Nazilli’ye her geldiğinde tadı damağında kalan köfteleri yemeden gitmiyor.

LEZZETİN SIRRI

Mehmet Özkes, markalarının 82 yıldır varlığını sürdürmesini köfte yaparken kullandıkları ete ve köfteyi hazırlama yöntemlerine bağlıyor. Marketten asla et almadığını vurgulayan Mehmet Özkes, “Mutlaka yerli et kullanıyorum. 20 yıldır aynı kasaptan et alıyorum ama asıl sır köfteyi hayvanın döşündeki etten yapmamız. Bir de soğan suyuyla eti yoğurup dinlendiriyorum. Maydanozların yalnızca sap kısımlarını kullanıyorum ve köfteye bayat ekmek koymuyorum” dedi. Mehmet Özkes’in üç çocuğu var ancak her birinin başka hayalleri olduğundan mesleğin dördüncü nesle geçme ihtimali düşük görünüyor. Mehmet Özkes, mesleği bırakmaya karar verdiği zaman dükkanı devredeceği kişiye Lezzet Köfte’nin sırlarını öğreterek 82 yıllık bu geleneği ayakta tutmayı hedefliyor.

“İŞİMİ ÇOK SEVİYORUM”

17 yıl önce eşiyle birlikte köfteci dükkanında çalışmaya başlayan Ayşen Özkes de bulaşık yıkayarak başladığı mesleğinin artık tüm yönlerine hakim. Öyle ki eşinin şehir dışında olduğu dönemlerde yardımcısıyla birlikte dükkanı idare edebiliyor. Mesleğini çok sevdiğini söyleyen Ayşen Özkes, “Çocuklarımdan sonra ikinci sevdam bu iş oldu. Burada çalışmaya başladıktan sonra sosyal yönüm de çok gelişti. Müşterilerimizin damak tatlarını, servisle ilgili tercihlerini ezberledim” diyor.