Kış aylarında güreşerek vatandaşları eğlendiren develerin birbirinden gösterişli kıyafet ve aksesuarları, evli ve 2 çocuk annesi Fatma Akdağ'ın gelir kapısı oldu. İncirliova'nın Yazıdere Mahallesi'nde yaşadığı dönemde deveci komşularından deve kıyafet ve aksesuarlarından tengah, kolon, çul ve belliğin yapımını öğrenen Akdağ, 7 yıldır evinden sipariş usulü çalışıyor. Diktiği deve kıyafet ve aksesuarlarını satan Akdağ, elde ettiği gelirle de aile bütçesine katkıda bulunuyor.

İŞ YERİ EVİ

Sıcak havada zehirli guatr hastalığının kendisini rahatsız etmesinden dolayı gündüzleri dışarıya çıkmamaya özen gösterdiğini belirten Akdağ, "Aileme destek olmak istiyordum ancak hastalığım nedeniyle sıcakta dışarıya çıkamıyordum. Açıkçası evden yapabileceğim bir iş arıyordum. Sağ olsun komşularım, bana deve kıyafet ve aksesuarlarının yapımını öğretti. İhtiyacım olan keçi kılı ve yün malzemelerini almak için ise mikrokredi kullanıyorum. Bu işi yaparken ilk başta çok zorlanmıştım ama zamanla alıştım. Gelen siparişleri evimde hazırlıyorum" dedi.

YAPIMI ZAHMETLİ

Akdağ, deve kıyafet ve aksesuarlarının yapımının zor ve zahmetli bir iş olduğunu vurgulayarak, "Tengah, çul, bellik ve kolonun yapımında 3 işçilik devreye giriyor. Ben tengah, çul ve bellikte birinci işçiliği, kolonda da ikinci işçiliği yapıyorum. Diğer işçilikler de yapıldıktan sonra bu ürünler, Türkiye'nin çeşitli illerindeki devecilere satılıyor" diye konuştu.

"RAHATLIYORUM, STRESTEN UZAKLAŞIYORUM"

Yaptığı ürünleri satarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu ifade eden Akdağ, şunları kaydetti: "Ev işlerimden arta kalan zamanlarımı, bu iş ile değerlendiriyorum. Çalışmaya başlayınca rahatlıyorum, günlük hayatın stresinden uzaklaşıyorum. Yaptığım ürünleri de satarak aileme destek oluyorum. Elde ettiğim gelirle bu zamana kadar araba aldım, kızıma çeyiz düzdüm, evimin eksik eşyalarını tamamladım. Daha bir sürü şey yaptım."

9 AY ÇALIŞIYOR

Deve kıyafet ve aksesuarlarına talebin yoğun olduğunu dile getiren Akdağ, "Deveciler, her yıl develerinin kıyafet ve aksesuarlarını yeniliyor. Bunlara bundan dolayı talep hiç bitmiyor. Her yıl sadece Mayıs-Aralık döneminde çalışıyorum. İsteyen herkese bu işi öğretiyorum. Çünkü Müslümanlık paylaşmayı gerektirir. Bu, evde yapılabilecek çok kolay bir iş” şeklinde konuştu. Akdağ, mikrokredi desteği için Mikrofinans Aydın Batı Şube Yöneticisi Nefise Akyıl’a da teşekkür etti.