NGC Başkanı Ümit Özmen yaptığı açıklamada, “Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin önüne geçecektir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir” dedi.

“EKONOMİK BASKILARA MARUZ KALINIYOR”

Sansürün kaldırılmasının üzerinden 111 yıl geçtiğini ancak uygulamada sansürü katlayan yaptırımlar ile yüz yüze kalındığı bir dönemden geçildiğini söyleyen Ümit Özmen; “Osmanlı’nın son döneminde, gazeteler sansür memurlarının kontrolünden geçtikten sonra yayımlanıyordu. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet’in ilânından sonra bu uygulamaya son verildi. Türkiye basın tarihinde bu olay ‘sansürün kaldırılması’ olarak adlandırıldı ve Basın Bayramı olarak kutlandı. Şu anda bu sansür maalesef boyut değiştirerek, ekonomik bir sistematik süreç halinde halen devam etmektedir. Yerel gazeteler resmi ilân kıskacı ile matbaa ve kağıt giderleri altında ezilmeye mahkum edilmiştir. Yasama, Yargı ve Yürütme’nin ardından dördüncü kuvvet diye tanımlanan gazetecilik mesleği, ne yazık ki şuanda neredeyse sadece ekonomik zorluklarla başa çıkmak için mücadele vermektedir. Yapılan kanun değişiklikleri ile de iyileştirilmesi beklenirken daha da darboğaza sokulmakta, halkın doğru haber alma hakkı çeşitli etkenler vasıtasıyla gasp edilmektedir. Bu noktada da üzülerek görüyoruz ki günümüzde sansürün adı değişikliğe uğrayarak ekonomik baskı unsuruna dönmüştür. Yeni bir meslek yasası ile internet yasası çıkmadan, gazetecileri ilgilendiren ekonomik ve ceza yasaları değişmeden bugünü kutlamanın bir anlamı kalmamaktadır. Gazeteciler üzerindeki bu baskılar son bulmadıkça 24 Temmuz bizim için sadece tarihte bir gündür.”

“YEREL BASINA SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUZ”

Son yıllarda gelinen noktada özellikle yerel basının ekonomik vurdumduymazlıklarla karşı karşıya kaldığını ve var olma mücadelesinin medya kuruluşları adına gelecek kaygısı taşınmasına sebep olduğunu vurgulayan Özmen; “Yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsuru nedeniyle ortaya yıllardır çıkarılamayan İnternet Yasası nedeniyle basılı medyanın yaşaması neredeyse güçleşmiştir. Yerel basınımıza destek olunması ve yaşatılması için adeta can suyu niteliği taşıyan desteklerin devam etmesi büyük bir önem arz etmektedir. Bu konuda Nazilli Gazeteciler Cemiyeti olarak tüm siyasi aktörler ve yerel idare unsurlarından yerel basına sahip çıkılmasını talep ediyor, gerekli yasaların çıkması için hem istişare yapılmasını bekliyor, hem de teşviklerin sağlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.