Aydın’da yıllardır tartışmaların ana gündem maddesi haline gelen jeotermal elektrik santrallerine (JES) yenileri ekleniyor. Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 64 adet jeotermal saha satışının ihalesine ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

103 SAHADA ARAMA YAPILACAK


Aydın’ın çeşitli ilçelerindeki 7 jeotermal kaynak işletme, 64 jeotermal kaynak arama ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahası, kapalı teklif ve artırma usulüyle ihale edilerek aramaya açılacak. Tahmini bedelleri 50 bin ile 69 bin 708 lira arasında değişen 39 doğal mineralli su ruhsat sahasının ihalesinin 5 Ağustos Pazartesi günü, tahmini bedelleri 50 bin ile 85 milyon 44 bin 456 lira arasında değişen 7 jeotermal kaynak işletme ve 64 jeotermal kaynak arama ruhsatlı sahaların ihalelerinin ise 6-8 Ağustos tarihlerinde Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü’nün odasında yapılacağı belirtildi.
SEZGİN, KONUYU MECLİSE TAŞIDI
İhale ilanının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, konuyu meclis gündemine taşıdı. Sezgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, geri döndürülmesi asla mümkün olmayan felaketlere neden olacağını öne sürdüğü bu yeni ihaleler ile ilgili bürokratik ve insani sorumluluğun kim tarafından üstlenileceğinin açıklanmasını talep etti. Sezgin ayrıca, JES’lerin Büyük Menderes Havzası’nda yarattığı tahribatın tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) finansmanıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Nisan 2019 tarihinde bir proje başlatıldığını hatırlatarak, bu araştırmanın sonuçları ortaya çıkmadan neden 110 ilave tesis kurulacağının açıklanması gerektiğini belirtti.

‘SORUMLULUĞU KİM ÜSTLENECEK?’


Bu tesislerin, Aydın’ın ve Aydınlıların geleceğinin, sadece dar bir çevrenin yararlanacağı ancak toplumsal maliyeti çok yüksek olan bir getiri uğruna göz göre göre risk altına sokulması anlamına geldiğinin altını çizen Aydın Sezgin önergesinde, “Geri döndürülmesi asla mümkün olmayan felaketlere neden olacak bu yeni ihaleler ile ilgili bürokratik sorumluluğun ötesinde, insani sorumluluğu kim üstlenecektir?” sorusuna da yer verdi.

‘İHALE DURDURULSUN’


İYİ Parti Milletvekili Sezgin ayrıca, çevreden sorumlu en yetkili kurum olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, bu ihaleyi bir an önce durdurmaya davet ederek, bu yönde herhangi bir çalışma olup olmadığının açıklanmasını talep etti.