Kuşadası’nda görev yapan Psikolog Candan Atak, ülkemizde de boşanma oranlarında artış yaşandığına işaret ederek, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılında boşanma oranlarını 128 bin 411 olarak açıklamış ancak 2018 yılında bu oran 10,9 artarak 142 bin 448 olarak belirlenmiş. Gerçekleştirilen boşanmaların genelinin evliliğin ilk 5 yılı içerisinde olması, evlilik kararı alan çiftlerinin ilk 5 yılı kritik olarak değerlendirmesine sebep olmuş. Bunun yanı sıra Türkiye'deki birçok boşanmanın nedeni şiddetli geçimsizlik olarak belirtilmiş" dedi.

"FARKINDA OLMAYARAK PSİKOLOJİK ŞİDDET UYGULANMAKTA"


Boşanma nedenlerini aktaran Atak, “Çiftler arasında birçok neden şiddetli geçimsizliğe sebep olarak gösterilmektedir. Bunlardan en yaygın gösterilen sebepler ise fiziksel ve ekonomik şiddet olarak biliniyor. Ancak evlilik kurumu içerisinde giderek normalleştirdiğimiz bir diğer şiddet türü ise psikolojik şiddettir. Birçok çift birbirine farkında olmayarak psikolojik şiddet uygulamakta ve bu şiddeti normalleştirmektedir. Psikolojik şiddet kısaca kişide değersizlik ve yetersizlik hissini oluşturan şiddetin duygusal olarak gösterilme hali olarak tanımlanabilir. Birçok çift evlilik süresince farklı davranış şekillerinde de olsa birbirlerine psikolojik şiddet uygulamakta ve bunun sonucunda da çiftler arasında iletişim problemleri, duyguları ifade edememe, kendini yetersiz ve değersiz hissetme ve buna bağlı olarak yalnızlaşma, sürekli doyum göstermesi gerektiği düşünülen sevginin azalmasına neden olabilir" diyerek iletişimsizliğe dikkat çekti.

"SOSYAL MEDYA BOŞANMALARDA ETKİLİ"


Boşanmalarda sosyal medyanın etkisi bulunduğunu da dile getiren Atak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Boşanmalarda bir diğer faktörün ise sosyal medya, ekonomik ve toplumsal nedenler olduğu söylenebilir. Kadının iş hayatına girmesiyle birlikte ataerkil bir yapıya sahip olan toplumuzda kadının bağımsız olarak hareket etme isteği artmış ve geleneksel bir aile yapısıyla meydana gelen evliliklerde bu durum çiftler arasında dengesizliğe, aile ve akraba baskısına, boşanma kararının daha hızlı bir şekilde alınmasına ve bu kararın sonuçlarının kısa sürede oluşturularak boşanmadan sonraki sürecin daha hızlı bir şekilde planlanmasına, bunun yanında evlilik süresince alınan kararların farklılık göstermesine örneğin; çocuk sayısının azaltılmasına , ve aynı şekilde hızlı ve aniden evliliklerin yapılmasına sebep olmaktadır. Bir diğer faktör ise sosyal medya olarak belirlenmiş ve sosyal medyanın hayatımızdaki yerinin artması ile birlikte çiftler arasındaki iletişiminin ve paylaşımın azaldığı, buna bağlı olarak çiftlerin daha çok yalnızlaştığı ve daha az kendilerini ifade ettikleri, sosyal medyanın bireylerde oluşturduğu etkiye bağlı olarak çiftlerin kendi birlikteliklerini kıyaslamalarının arttığı, sosyal medya üzerinden iletişim kurarak aldatma ve üçüncü bir kişiyle ilişki kurma isteğinin arttığı gözlenmiş ve tüm bu sebeplere bağlı olarak evliliklerin büyük bir çoğunluğunun boşanma ile sonuçlandığı gözlenmiştir."