Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, incir ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Aydın’da 369 bin dekar alanda yaklaşık 62 bin ton kuru incir üretiminin yapıldığının, incirin Aydın’ın en fazla ihracatı yapılan tarım ürünü olduğunun ifade edildiği açıklamada, 2018 yılında kentten çıkışı yapılan 39 bin 71 ton kuru incir ve incirden üretilen ürünlerle 159 ton taze incir ihraç edildiği belirtildi.
İncirde görülen hastalık ve zararlıların ürünün kalite ve verimini etkilememesi için İl ve İlçe Müdürlükleri teknik elamanlarının arazi çalışmalarına yoğun şekilde devam ettiğinin dile getirildiği açıklamada, “Her bitki olduğu gibi incir de belli dönemlerde çeşitli hastalık ve zararlılara maruz kalabilmektedir. İlimizde incir üretiminin yoğun olarak yapıldığı Germencik, İncirliova, Nazilli, Kuyucak, Buharkent, Sultanhisar ve Köşk ilçeleri başta olmak üzere incir üretimi yapılan tüm bölgeler kontrol edilmektedir. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda üreticilere gerek arazide ürün başında gerekse de mahalle kahvelerinde konu ile ilgili bilgilendirmeler ve uyarılar yapılmakta, haber, duyuru ve ilanlar ile tüm üreticilerimize ulaşılmaya çalışılmaktadır” denildi.

“KONTROLLER DEVAM EDİYOR”


Teknik elemanlarca yapılan bahçe kontrollerinde Aydın’ın bazı bölgelerinde lokal olarak kırmızı örümceğe, bazı bölgelerinde ise incir siyah sineği zararlısına rastlanıldığının belirtildiği açıklamada, “Genel olarak bakıldığında ise ilimiz genelindeki incir alanlarında hastalık ve zararlılar yönünden önem arz edebilecek düzeyde bir yoğunluk bulunmamaktadır. Üreticilerimizin de bahçelerini sık sık kontrol ederek herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları halinde İl/İlçe Müdürlüklerimize başvurması gerekmektedir. Ürünü ve üreticiyi korumak, sağlıklı ve kaliteli ürün elde etmek için İl/İlçe Müdürlüklerimiz teknik elemanlarınca arazi kontrolleri aralıksız olarak devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
İMZA : EMRAH DİNÇER