Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay başkanlığındaki komisyonda, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü, Müftülük, Sağlık Müdürlüğü temsilcileri yer aldı. Vatandaşların kurbanlığa ulaşımı, kurban satış ve kesim yerleri konusunda birçok konunun ele alındığı komisyon toplantısı sonrası 35 maddelik komisyon kararı yayımlandı. Vatandaşların huzurlu ve güven içinde bir Kurban Bayramı geçirmesi için kurumların vazifeleri belirlenip görev dağılımı yapıldı.

UYGUNSUZ YERLERDE HAYVAN SATIŞINA İZİN VERİLMEYECEK

Komisyon kararları çerçevesinde uygunsuz yerlerde hayvan satışına izin verilmeyeceğine vurgu yapılırken, "Aydın’a kurbanlıkların girişine 27 Temmuz’dan itibaren izin verilecek. İlin giriş noktalarında hayvan taşıyan araçların tamamı polis, jandarma ve il-ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından kontrol edilecek, uygunsuz hayvan sevki ve raporsuz hayvanlar için yasal işlem yapılacak. Uygunsuz yerlerde hayan satış faaliyetleri zabıta ekipleri tarafından sonlandırılacak. Kurban satış yeri görevlileri tarafından damızlık, gebe ve 2 yaşını doldurmamış büyükbaş hayvanların satışına izin verilmeyecek. Bu tür hayvanların üzerine X işaretlemesi yapılarak vatandaşın bilgilendirilmesi sağlanacak” ifadeleri yer aldı.

KESİLEN HAYVANLARIN KÜPELERİNİ ATMAYIN

Kesilen hayvanların küpesinin atılmaması yönünde çağrı yapılırken, diğer kararlar ise şu şekilde açıklandı: “Halk Eğitim Müdürlükleri tarafından ilgili uzman kişilerden kasaplara ve kurban hizmetlerinde görev alacak kişilere eğitimler verilecek. Mezbaha ve kesim yerlerinde zaman kaybının önüne geçmek için randevu sistemi oluşturulacak. Kurban satış noktalarının hastalıklara karşı her gün düzenli olarak temizliği yapılacak. Kesilen hayvanların küpeleri 7 gün içinde İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilerek o hayvanların kayıtlardan düşülmesi sağlanacak. Kurban satış ve kesim yerlerinde dini vecibelere, sağlık şartlarına, hayvan refahına ve çevre temizliğine uyulması hususunda Müftülük tarafından hutbeler aracılığı ile vatandaşlar uyarılacak.”