Kahramanmaraş’ta bulunan Kipaş Kağıt Fabrikası'ndan sonra Bilecik Bozüyük’e kutu fabrikası kuran Kipaş Holding, Avrupa’nın en büyük kağıt üretim tesisini Söke’de kuruyor. 400 milyon avroluk yatırım yapılan tesis 2020’nin ikinci çeyreğinde faaliyete geçerek, bin kişiye istihdam sağlayacak, üç bin kişiye de iş sahaları açacak. Tekstil ve çimento yatırımlarından sonra kağıt alanında da Türkiye’nin en büyük üreticilerinden biri haline gelen Kipaş’ın, Aydın’ın Söke ilçesindeki OSB’ye kurduğu 200 bin metrekaresi kapalı, 310 bin metrekarede inşası devam eden tesis, 300 milyon dolarlık kağıt ithalatını sonlandırdığı gibi 225 milyon dolar da ihracat gerçekleştirerek 525 milyon dolar cari açığın kapanmasına destek verecek.

"ÜLKEMİZİN BU TÜR YATIRIMLARA İHTİYACI VAR"

İnşası tüm hızıyla süren Söke’deki çalışmaları yerinde inceleyen Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Türkiye’nin bazı kağıt türlerinin üretiminde dışa bağımlı olduğunu gördükten sonra bu sektöre yatırım yapmaya karar verdiklerini belirtti. Tesislerinin 400 milyon avro tutarında olduğunu ve tedarikçileriyle birlikte en az 4 bin kişiye iş sağlayacağını dile getiren Öksüz, “Kipaş olarak hedefimiz, yerli üretimi artırarak ülkemizin ekonomisine destek vermek. Kahramanmaraş’ta ve Bozüyük’te de kurumumuzun kağıt yatırımları var. Bu ülkenin bu tür yatırımlara ihtiyacı var. Gençlerimize iş, ülkemize ihracat lazım" dedi.

HEM İTHALATI BİTİRECEK, HEM DE İHRACAT YAPACAK

Öksüz, "Söke’de inşallah gelecek yıl faaliyete geçireceğimiz tesisimiz ham maddesi atık kağıtlardan olmak üzere ambalaj sektöründe kullanılacak 730 bin ton kağıt ve karton üretecek. Bu üretim ithalatı önlediği gibi 200 milyon doların üzerinde de ihracat yapacak. Yani ülkemizin cari açığının sadece bu tesisle 500 milyon doların üzerinde kapanmasına destek vereceğiz. Bu tür yatırımlar iç piyasada dengelerin değişmesi açısından da önemli bir rol oynayacak. Ülkemizin enerjisini yatırıma dönüştürerek yeni hikayeler yazmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Öte yandan Söke’deki inşası devam eden tesis incelemesine Öksüz’le birlikte Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Halil İbrahim Gümüşer, Yönetim Kurulu Üyeleri Sinem Öksüz Dedebayraktar, Halit Gümüşer, Hikmet Gümüşer ve diğer yöneticiler de katıldı.