Yavuzlar İnşaat taahhüdündeki AYKONUT projesinin Efeler Belediyesi tarafından mühürlenerek yıkım kararı çıkarıldığı, 18 Temmuz 2019 tarihinde yıkımın gerçekleştirileceği şeklinde yayımlanan haberler üzerine daha önce AYKONUT Kooperatifi Başkanı Rahmi Çoban ve Yavuzlar İnşaat Yetkilisi Tevfik Yavuz, konuyla ilgili detaylı bilgilendirme yapmıştı. Dün yapılması planlanan yıkım ile ilgili Yavuzlar İnşaat’tan yazılı açıklama geldi.

"OFİSİMİZ KAÇAK YAPI DEĞİLDİR"


Açıklamada, “Efeler Belediyesine müracaat ederek İmar Yönetmeliği'nin 61. Maddesi uyarınca proje ve evraklarımızı ibraz ederek geçici yapı ruhsatımızı aldık. Burada açıklanması gereken şudur. Basında kaçak olarak yapıldığı söylenen şantiye ofisimiz kaçak yapı değildir. İmar Kanunu'na göre kaçak yapının tanımı; ruhsat alınmadan yapılan yapıdır. Söz konusu şantiye binamız ise geçici ruhsatla yapılmış yapıdır. Geçici ruhsat alınmadan önce yönetmelik gereği olarak, iş bitimi sonunda geçici ruhsatla yapılmış olan tüm yapıların sökülüp alınarak sahanın önceki haliyle ve boş olarak teslim edileceğine dair noter onaylı taahhütnameyi de belediyeye vermiş bulunmaktayız” ifadelerine yer verildi.

SÜREÇ ANLATILDI


Yaşanan sürecin de anlatıldığı açıklamada, “Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu almış olduğu kararla şirketimize ait şantiye binalarımızın Kırmızı Minareli Camii'nin siluetine olumsuz etki ettiği ve bu sahanın imar planında yeşil alan olduğu gerekçesiyle Efeler Belediyesinden bu yapıların yıkılmasını talep etmiştir. Söz konusu şantiye binamız Kırmızı Minareli Camii'nin arka planında kalmakta olup 53 sokak üzerindedir. Sokak güzergahından Kırmızı Minareli Camii tarafına bakıldığında; cami görünmediği gibi minarenin de sadece şerefe kısmı görünmektedir. İkinci gerekçe ise şantiye binamızın bulunduğu alanın imar planında yeşil alan olduğudur. Doğrudur. Bu alan imar planında yeşil alan olarak ayrılmıştır. Zaten bu nedenle geçici ruhsat verilmiştir. Ayrıca bu sahanın kamulaştırılması Efeler Belediyesinin 5 yıllık imar programında henüz bulunmamaktadır” bilgisi verildi.

‘YIKIM SÖZ KONUSU DEĞİL’


Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Şirketimiz Avukatı Gökhan Ökten tarafından ilgili yapılara yönelik KUDEB denetiminde belediyesince 90 gün içerisinde kaldırılmasına yönelik tesis edilen Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 25 Ekim 2018 tarih ve 8504 sayılı kararının iptali istemiyle dava açılmış olup, Aydın 1. İdare Mahkemesinin kararı ile mahkeme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir işlem yapılmaması belediyeye bildirilmiştir. Bütün bu Bilgi, belge ve gerekçelere dayalı olarak mahkeme sonucu beklenmekte olup, herhangi bir yıkım söz konusu değildir. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da AYKONUT sorununun çözümü için bütün gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”