İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH İnsani Yardım Vakfı)'nın Afrika'da yürüttüğü faaliyetler kapsamında Aydın'dan götürülen incirler Somali'ye dikildi. Somali'nin iklimine uyum sağlayan fidanlardan ilk ürün alındı.

SOMALİ’DE İNCİR ÇOK SEVİLDİ

Somali'nin tarımsal çeşitliliğini arttırmak amacıyla başlattıkları çalışma ile yoksul Somali halkının incirden gelir elde etmesini hedeflediklerini belirten İHH Aydın Temsilcisi Muhammet Akkuş, "İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Afrika'da yürüttüğü ‘Sürdürülebilir Kalkınma Projeleri'nden biri olan ‘Somali Açlık Ve Kuraklık Projesi kapsamında, Su Kuyuları İnşası, Meslek Edindirme Kursları, Çiftçi Eğitim Kursları, Ziraat Meslek Liseleri ve Ziraat Fakülteleri projelerini geliştirmiş ve uygulamıştır. Bu kapsamda Somali Tarım Okulunda Aydın İncir Araştırma Müdürlüğünden yollanan incir fidanları dikildi. Kısa zamanda verimli ürün alınan incir Somali halkı tarafından da çok sevildi. Ayrıca Somali’de incire benzeyen yerli bir bitki bulundu. Bu bitkinin meyveleri içinde ilek sineğine benzeyen bir sinek türü tespit edildi. Aydın inciri ile Somali’nin yerli bitkisinin dölleme ve çapraz aşılama çalışmaları devam ediyor” dedi.

TÜRK YATIRIMCILARA DAVET

Akkuş, İHH tarafından projelendirilen programa; TİKA, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tigem, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin katkıda bulunduğunu belirterek başta Somali olmak üzere Afrika'nın pek çok bölgesinin Türk yatırımcıları beklediğini, bu güzel hizmete aracı olmak için kendilerinin de bölgeyi ve çalışmaları anlatmaya hazır olduklarını ifade etti.