Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kentteki incir bahçelerinde görülen kırmızı örümceğe karşı alarma geçti. Aydın’da 363 bin dekar alanda üretimi yapılan yaklaşık 62 ton kuru inciri tehdit eden kırmızı örümcekle mücadele başlatıldı. İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada incirin Aydın’dan en fazla ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünü olduğunun altı çizildi. İncirin belirli dönemlerde hastalık ve zararlılara maruz kaldığı belirtilen açıklamada incirde kalite ve verimin etkilenmemesi için müdürlük bünyesindeki görev yapan teknik elemanların arazi çalışmaları yürüttüğü ifade edildi.

MEYVENİN ÖZSUYUNU EMİYOR


İncir üretiminin yoğun yapıldığı Germencik, İncirliova, Köşk, Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçeleri başta olmak üzere incir üretilen tüm bölgelerde kontrollerin yapıldığı dile getirilirken açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yapılan bahçe kontrollerinde; ilimizde bazı bölgelerde lokal olarak kırmızı örümcek zararlısına rastlanılmıştır. Kırmızı örümcekler bulundukları konukçuların yaprak ve meyvelerinde bitki öz suyunu emerek zararlı olurlar ve zehirli maddeler salgılarlar. Bunun sonucu yaprak ve meyvelerde sarı kahverengi lekeler meydana gelir. Meyveler küçük kalarak kalitesi düşer. Kırmızı örümcek zararı sıcaklıkların artması ile daha da yaygın olarak görülür. Kırmızı örümcek ve diğer zararlılar ile hastalıkların görüldüğü bahçelerde, mücadele konusunda gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılarak Bakanlığımızca önerilen bitki koruma ürünleri tavsiyesinde bulunulmaktadır.”

ÇİFTÇİLERE UYARI


İncir üreticilerinden sık sık bahçelerini kontrol etmesi istenirken, “Genel olarak bakıldığında ilimiz genelindeki incir alanlarında hastalık ve zararlılar yönünden önem arz edebilecek düzeyde bir yoğunluk bulunmamaktadır. Üreticilerimizin de bahçelerine sık sık kontrol ederek herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları halinde İl Müdürlüğümüze ya da İlçe Tarım Müdürlüklerimize başvurması gerekmektedir. Sağlıklı ve kaliteli ürün elde etmek, ürünü ve üreticiyi korumak için Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca arazi kontrolleri aralıksız devam etmektedir” denildi.