Pithoslar ve hazırlanan kitap ile ilgili Değirmen Oleatrium’da düzenlenen etkinliğe Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Aydın Müze Müdürü Yılmaz Akkan, Nysa Kazı Başkanı Doç.Dr.Serdar Hakan Öztaner, Tralleis kazı başkanı Pro.Dr.Nurettin Öztürk. Çalışmalarıyla bilinen Antik dönemProf.Dr. Abdullah Yaylalı, Prof. Dr. Serap Yaylalı, Kuşadası Kadıkalesi kazı başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz ile davetliler katıldı.

BUZDOLABI VE KİLER OLARAK KULLANILMIŞ


Turizmci Hasan Tonbul’a ait 120 pithosu inceleyen uzman Sanat Tarihçisi Faruk Fidancı, tarafından yapılan araştırmalar sonucu Zeytin ve Zeytinyağı saklamada kullanılan Pithoslar (Küp) kitaplaştırıldı. Zeynep Mercangöz, Kadıkalesi'de yaptıkları kazılarla ilgili bilgi verdi. Kitabın yazarı Faruk Fidancı'da 120 Pithos üzerinde yaptıkları çalışmanın sonuçlarını anlattı. Fidancı Hasan Tonbul’a ait koleksiyonun büyük bir önem taşıdığını belirterek, “Pithoslar, yada bildik ismiyle küpler, binlerce yıl hem ticarette, hem günlük hayatta, hem de işliklerde çok sık kullanılırdı. Dönemlerinde buzdolabı ve kiler olarak kullanılıyordu. Ülkemizde arkeolojik ve etnografik unsurlar içinde araştırılması yapılmamış ve öksüz bırakılmıştı. Biz bu çalışma ile Pitholar hakkında tek kapsamlı Türkçe kaynağı ortaya çıkardık ” dedi.

GELECEK KUŞAKLARA MİRAS


Gürsel Tonbul'da yaptığı konuşmada, uzun yıllar boyunca toplanan Zeytin ve Zeytinyağı ile ilgili aralarında Pithoslarında olduğu objeleri Oleatrium müzesi ile gelecek Kuşaklara taşıdıklarını söyledi. Ortaya çıkan yazılı eserinde bu nedenle çok önemli olduğunu ifade eden Hasan Tonbul, "bu çalışmaya konu olan eserler, müzede Hasan Tonbul koleksiyonuna dahil olmuş, bir anlamda şansı yaver gitmiş, yok olmaktan kurtulmuş Pithoslardır. Bu çalışma, müzedeki pithosların bildiğimizden çok daha değerli olduğunu ortaya çıkardı. Hazırlanan eser ve pithosları gelecek kuşaklara miras bırakmanın öneminin farkındayız " dedi. Kitabın Pithos’lar hakkında tek Türkçe kapsamlı kaynak olduğunu belirtti.
Etkinlik, fotoğraf sanatçısı Haşmet Demirbil’in “Fidandan sofraya zeytin” isimli fotoğraf sergisiyle sona erdi.