Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek Genel Kurul'a gönderildi. AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş imzasıyla teklif edilen, AK Parti Grup Başkanlığı tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek Genel Kurula gönderilen kanun teklifi birçok düzenlemeyi de beraberinde getiriyor. Şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması, varlık barışı süresinin 31 Aralık 2019'a kadar uzatılması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ‘yedek akçe’sinde düzenleme yapılması gibi düzenlemeler kanun teklifinde en öne çıkıyor.

35 MADDEDEN OLUŞUYOR

Yasa teklifiyle alakalı açıklamada bulunan Mustafa Savaş, "Bu kanun teklifimizi ekonomiye ivme kazandıracak mali bir paket olarak nitelendirebiliriz. Ekonomi, finans, kamu maliyesi, sosyal güvenlik, kamu-özel işbirliği, enerji ve diğer çeşitli alanları ilgilendiren toplam 35 maddeden oluşan kanun teklifimizin, ülkemize, milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum" dedi.

"UZLAŞI PLATFORMUNA GEREK DUYULUYOR"

Hazırlanan Kanun Teklifi ile ulusal ve uluslararası makroekonomik gelişmeler nedeniyle reel sektörde ortaya çıkabilecek finansal sorunların çözümlenmesi için düzenlemeler yapıldığını belirten Savaş, "Amacımız ekonomiye ciddi bir katma değer sağlayan fakat borçları nedeniyle finansal güçlük de yaşayan firmaların faaliyetlerine sağlıklı şekilde devam edebilmelerini sağlayacak gerekli yasal alt yapıyı oluşturmak. Bu firmaların bankalara olan borçlarını ödeyip yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için finansal yeniden yapılandırma programlarını içeren bir uzlaşı platformuna gerek duyuluyor. Bu ihtiyaca yasal bir düzenleme kazandırarak bu firmalara da yardımcı olmamız gerekiyor. Biz de bunu teklif ettik" dedi.

VERGİDE YENİ DÖNEM

Bazı sektör ve meslek gruplarında faaliyette bulunan ve basit usulde vergilendirilen mükelleflerin, müracaat etmesi halinde, gider kısmına bakılmaksızın hasılatı üzerinden, belirli bir oranda vergilendirilmesinin önünü açacaklarını dile getiren Mustafa Savaş, amaçlarının gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinde vergiye tabi kazancın tespitinin basitleştirilmesi olduğunun altını çizdi.

VARLIK BARIŞININ SÜRESİ 31 ARALIK 2019'A UZATILDI

Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye'ye getirilmek suretiyle milli ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Ayrıca Türkiye'de bulunan, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ancak işletmelerin resmi kayıtları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla taşınmazların kayıt altına alınmasına da imkân sağlanıyor. Varlık barış süresini 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatmayı teklif ettiklerini belirten Mustafa Savaş, "Vatandaşlarımıza önemli bir çağrıda bulunacağız. Kayıtdışı ekonomiyi kayıt altına alacağımız önemli bir süreç bu. Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bunları bildiren gerçek ve tüzel kişiler, bunlardan yararlanabilecek. Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin yüzde 1 oranında hesapladıkları vergiyi, vergi dairesine beyan ederek ödeyecekler. Hayırlı olsun inşallah" diye konuştu.