Bir yıldan fazla süredir devam eden otomobilde KDV ve ÖTV indirimi 30 Haziran itibariyle sona erdi. İndirimlerin bitmesiyle sıfır otomobilde fiyatlar yükselirken, ikinci el araca talep arttı ancak aracını satmayı düşünen vatandaşlar da ikinci ele yönelim olduğunu bildiklerinden fiyatların artmasını bekliyor. Öte yandan da araç kredisi faizleri 1.90 civarında olduğundan vatandaşlar kredi çekmeye yanaşmıyor. Dolardaki iniş çıkışlar ise piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor.

PİYASADA BELİRSİZLİK HAKİM

İkinci el araç satışı yapan Kale Otomotiv’in sahibi Musa Yeymek son üç aydır piyasada durgunluk yaşandığını dile getirirken “Araç kredisi faizleri çok yüksek, 1.90 civarında. Dolar da sürekli oynuyor. Piyasadaki bu belirsizlik alıcı ve satıcıyı da tedirgin ediyor. Geçen sene bu zamana göre yüzde 50 kayıp var. İkinci el araçların fiyatları 30 bin lirayla 150 bin lira arasında değişiyor. Satışlarımızda yarı yarıya düşüş var diyebilirim. Önümüzdeki dönemde de bu belirsizlik sürecek gibi görünüyor” dedi.

İNDİRİM GERİ GELECEK Mİ?

Yekta Otomotiv’in sahibi Mustafa Taşkıran ise ÖTV indiriminin sona ermesiyle ikinci el araca talebin arttIğını belirterek “Ancak piyasa karışık olduğu için de kimse risk almak istemiyor. Ben açıkçası sıfır araç üreten yabancı firmaların önümüzdeki günlerde hükümete baskı yaparak ÖTV ve KDV indiriminin devam etmesini isteyeceklerini düşünüyorum. Eğer indirim devam etmezse ikinci el piyasası rahatlar. Devam ederse de sıfır araçlar eski fiyatlarından devam eder. Önümüzdeki bir hafta on gün içinde piyasa oturur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ

KDV ve ÖTV indirimine dahil olmayan traktör satışlarında da durgunluk hakim. Esenlik Traktör Nazilli Şube Sorumlusu Ali Hüküm 2016 dan sonra traktörde her yıl kademeli olarak düşüş yaşandığını dile getirdi. Dört çeker traktörlerin 95 bin lira, iki çekerlerin ise 65 bin liradan başladığını ifade eden Ali Hüküm “Peşin parayla alan neredeyse hiç yok. Kredi faizinin yüzde 50’sini devlet ödüyor. Ancak girdi maliyetleri çok yükseldiği için çiftçiler traktör almakta zorlanır hale geldi. Biz de firma olarak bazı kampanyalar yapıyoruz. Örneğin normal fiyatı 106 bin lira olan kabinli traktör şu anda 94 bin 900 lira” sözleriyle traktör piyasasının durumunu aktardı.