Bu ziyarete katılmak için bin kilometre mesafeden gelen 25 yıldır yürüyemeyen Deniz Ulaş Erdoğan, kitaba olan düşkünlüğü sayesinde tanıştığı arkadaşları için önemli bir fedakârlığa imza attı. Karacasu’ya bağlı Geyre Mahallesinde kitap sevgisiyle tanınan yürüme engelli Ömür Kara’nın misafiri olan kitap kurtları birbirlerini ilk kez görseler de yıllardır bir aradaymışçasına yeri geldiğinde duygusal yeri geldiğinde neşeli anlar yaşadı. Dostluklarını pekiştirmek, kitap sevgisi sayesinde nelerin başarılabileceğine dikkat çekmek, engellerin engel olmadığını ortaya koymak adına Karacasu’da bir araya gelen grup üyeleri ayrıca sosyal medyada çeşitli okullara, hastanelerin çocuk servislerine gönderilmek üzere kitap toplama kampanyaları düzenlediklerini söyledi. Her biri ayda en az 3 bin sayfa kitap okuyan grup üyeleri sosyal medyada da okudukları kitapları yorumlayarak birbirleriyle bilgi, yorum ve kitap alışverişinde bulunuyorlar.

“KİTAP OKUMAK TECRÜBE SAHİBİ YAPAR”

İnsanların kişisel anlamda gelişmesi ve bilgi sahibi olması adına kitap okumanın önemine dikkat çeken kitapseverler, “Okullarda aldığımız eğitim bireysel gelişim için yeterli değil. Kitap okumak farklı bir şey. Çok çeşitli kitaplar var. Roman, tarih, kişisel gelişim, psikoloji, din, coğrafya. Herkesin ilgi alanı farklı. Okuduğunuzda insanlara bakış açınız değişiyor, dünyaya bakış açınız değişiyor. Karşınızdaki insanı anlamakta da farklı davranıyorsunuz. Okuya okuya karşınızdaki insanları da daha kolay anlıyorsunuz. Belirli bir bilgi ve tecrübeye sahip olmadığınızda hayatta da doğru ilerleyemiyorsunuz.. Karşımdaki kişi ne derse desin ben onu suçlamam, ön yargılı davranmam. Okuduklarım bana bunu öğretti. Yazarların gözünden dünyaya bakmış oluyoruz. Okuduğumuz kitaplar ufkumuzu açıyor. Bunun gibi çok güzel dostluklarda kurabiliyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında arkadaşlarımız var. Hepsi sevgiyle bir arada güzel vakit geçiriyor” ifadeleri kullandılar.

“KİTAP TOPLAYIP, OKULLARA GÖNDERİYORLAR”

Kitapseverler, Kitap Perisi isimli grup hakkında da “Biz sadece kitapla sınırlı kalmıyoruz. Sanat ve kültürün diğer alanlarıyla da ilgileniyoruz. Sosyal duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. Engelliler konusunda elimizden ne gelirse, ne yardım yapabilir, onların sorunlarını nasıl gündeme taşıyabilirsek bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Engelli bireyler de toplumun parçası. Benden daha fazla şeyler başarabilen engelli arkadaşlarım var. Çok daha duyarlılar. Onlara şans verip bir görev atfettiğimizde bizden daha başarılı bir şekilde ve duyarlı bir şekilde yapıyorlar. Bunun yanında gençlik ve çocuklar çok önemli. Okullardan talepler geliyor. Kütüphane kurmak isteyen okullar bizimle irtibata geçiyor. Sosyal medyada hemen bir kampanya başlatıyoruz. Biz de bunları okullara iletiyoruz. Kitaba ulaşamayan bilgiye hasret kalmış çocuklara ulaşırken öğretmenlerin de projelerini desteklemiş oluyoruz. Dünyada kabul görmüş çocuk kitapları var. Bunlar konusunda seçici oluyoruz. 2 bin 700 üye var. Türkiye’nin her yerinden ve dünyanın çeşitli yerlerinde üyelerimiz var. Duyarlı insanlar, yayınevleri, kitapseverler geliyor, yazar ve şairler geliyor. Onlar da kendi kitaplarını gönderiyorlar. Üyeler kendi arasında kitap alışverişi yapıyor. Kağıt fiyatlarından dolayı kitaplar pahalı. Kargo yoluyla 3 liraya Türkiye’nin her yerine gönderebiliyoruz. Kitaba ulaşım da kolaylık sağlıyoruz. Antalya’da bir okula 150 kitap gönderdik. Aydın’da da görüştüğümüz okullar var. Hacettepe Üniversitesi Onkoloji servisinde kalan çocuklar için bir kampanya başlattık. Kitaplar, kırtasiye malzemeleri, boyama kitapları gönderdik. O çocukların neşesi bizim için yeterli” şeklinde konuştular.

“HİÇ BU KADAR HEYECANLANMADIM”

Grup üyelerinden Elif Pınar hayatında hiçbir şeyde bu buluşma kadar heyecanlanmadığını dile getirirken, “Artvin’den geliyorum. Ayda 15-20 kitap okuyorum. Daha çok gerilim seviyorum. Yeni yazarları tanımaya çalışıyorum. Buraya 26 saatte geldim. Her şey kitap için. Bir şeyler yapmak çok güzel. Ben kitaplar hakkında konuşmaktan çok keyif alırım. Ama her arkadaşınızla da konuşamıyorsunuz. Gruplar yeni kitaplar ve dostlarla tanışmamızı sağlıyor. Karacasu’yu çok beğendim. Karadeniz şehirlerini anımsattı. Yeşilliği çok güzel” ifadelerini kullandı.

“AYDA 20 KİTAP OKUYORUM”

Grubun kurucularından Ömür Kara’nın kardeşi Uğur Kara, “Erzincan’dan buraya geldim. Kardeşim Ömür'ü ziyarete gelecektim. Onu bu ziyarete denk getirdik. Kamu personeliyim. Sosyal medyada kitap perisi grubunun editörlüğünü de yapıyorum. Kitap okuyoruz, okuduğumuzu paylaşıyoruz. Tarih, araştırma, politika, coğrafya alanlarında daha çok okuyorum. 3-5 bin sayfa olmak üzere ayda 15-20 kitap okuyorum. Düzenli olarak 25 yıldır kitap okuyorum. Yılda da 45 bin sayfa kitap okuma gibi bir hedefimiz var” şeklinde konuştu. Ev sahibi Ömür Kara, “1,5 yıldır daha düzenli okuyorum. Bu gruptan sonra daha fazla okumaya başladım. Aile gibiyiz. Daha önce hiç görüşmemiştik. Dostluğumuzun daha da pekişeceğini düşündük. En uygun Karacasu oldu. Kitap okumak öncelikle huzur veriyor. Yeni bakış açıları kazandırıyor. Bilgi konusunda bizleri geliştiriyor” dedi.

“KİTAP SAYESİNDE YENİ DOSTLUKLAR EDİNDİM”

15 saatlik bir yolculuğun ardından bin kilometreyi kat ederek Karacasu’ya ulaşan Deniz Ulaş Erdoğan, “Farkındalık yaratma amacıyla bu etkinliği düzenledik. Uzun zamandır kitap okuyorum. Arkadaşlarımı ziyarete geldim. Sağ olsunlar yeğenlerim yardımcı oldu. Fırıncılık yapıyordum. 25 yıl önce yaşadığım bir kaza sebebiyle omurilik felci geçirdim. Daha sonra kitap okumaya başladım. 3 bine yakın kitabım var. Lise mezunuyum. Açık Öğretim’den de 35 yaşından sonra Kamu Yönetimi okumaya başladım. Benim için çok farklı. Hayatımı zenginleştiriyor. Yeni şeyler öğreniyorum. Arkadaşlar tanıdım. Dostluklar edindim. Daha çok Tarih alanında kitap okuyorum. Ayrıca Roman seviyorum. 15 saatte geldim. Yeğenlerim bana yardımcı oldu. Engelleri kaldırdık” dedi. Aylin Uğurlu ise “İstanbul’dan geldim. Amaç kitaptı ama çok farklı bir yöne ilerledi. Çok güzel arkadaşlıklar edindik. Karacasu çok güzel bir yer. 3-4 bin sayfa kitap okuyorum ayda. 15-20 yıldır okuyorum. Ev hanımıyım. İyi ki geldik, iyi ki tanıştık” şeklinde konuştu.