Dedeköy Mahallesi Tokatbaşı mevkiinde yer alan yaklaşık 10 metre gövde genişliğine sahip dev çınar ağacı, Adıgüzel ailesinin gelir kapısı oldu. 7 yıl önce çınar ağacının altını kıraathaneye çeviren aile, yaklaşık 500 yaşındaki ağacın gölgesinde dinlenmek ve serinlemek için kıraathaneye gelen vatandaşlara yiyecek ve içecek satıyor. Satışlardan elde ettiği gelirle geçimini sağlayan aile, çınar ağacına zarar gelmemesi için de mücadele ediyor.

"DOĞAL KLİMA ETKİSİ YAPIYOR"

53 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Ejder Adıgüzel, kıraathaneyi 4 yıl önce babası Necip Adıgüzel'den devraldığını söyledi. Eşi Müşerref ve oğlu Necip Adıgüzel ile birlikte kıraathaneyi işlettiğini belirten Adıgüzel, "Ovaya veya ilçe merkezine gitmek için yola çıkan ve sıcaktan bunalan vatandaşlarımız, mutlaka kıraathanemize uğruyor. Kıraathanemizi, diğer kıraathanelerden farklı kılan özelliği ise çınar ağacı. Çınar ağacımız, adeta doğal klima etkisi yapıyor. Ağacımızın gölge serinliği vatandaşlarımızı adeta kendisine çekiyor. Vatandaşlarımız, çınarın altında bir şeyler içmek ve yemekten büyük keyif alıyor. Biz de bundan gelir elde ediyoruz" diye konuştu.

"GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ"

500 yaşında olduğunu tahmin ettikleri çınar ağacına gözü gibi baktıklarının altını çizen Adıgüzel, "Çınar ağacımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Düzenli olarak ağacımızı kireçliyoruz, ilaçlıyoruz ve buduyoruz. Ekmeğimizi çınarın sayesinde kazanıyoruz. Bundan dolayı ona zarar gelmemesi için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
Müşterilerden 57 yaşındaki Doğan Cankurt da, bu kıraathaneye çınar ağacının gölgesinde serinlemek için gelmeyi tercih ettiğini ifade etti.