Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde ( ADÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atila Yüksel, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) Prof. Dr. Ekrem Tufan'la geliştirdiği seçim tahmin metodu ile Türkiye'nin önde gelen anket şirketlerini geride bıraktı. İki profesör, kendi yöntemleriyle yaptıkları ankette, 23 Haziran'daki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarını milimetrik olarak buldu.
Seçim dönemlerinde gerçekten uzak seçim sonucu anketi açıklayan firmalara karşı vatandaşın güven sorunu yaşaması, iki akademisyeni hareke geçirdi. ADÜ İletişim Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atila Yüksel ile ÇOMÜ Turizm Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Tufan, birlikte yürüttükleri çalışma ile anket şirketlerinin pabucunu dama atacak bir yöntem buldu. Çapraz sorularla seçmenin tercihini belirleyen iki profesör, kendilerine özgü bir formülle ankete katılım çok az olsa da hata oranı sıfıra yakın olan sonuçlar elde etti.

MİLİMETRİK HESAP

Geliştirdikleri yöntemi ilk kez 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Çanakkale Belediye Başkanlığı seçimlerinde test eden iki profesörün, seçimden önce öngördükleri şekilde seçimi yüzde 60 oyla CHP adayı Ülgür Gökhan kazandı. İki bilim adamı, geliştirdikleri yöntemi 23 Haziran 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde de test etti. 113 kişi üzerinde elde ettikleri verilen ışığında Binali Yıldırım'ın yüzde 43,31 ve Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 54,53 oy alacağını tahmin eden Prof. Dr. Atila Yüksel ile Prof. Dr. Ekrem Tufan, biri hariç tüm anket firmalarının yanıldığı seçimde sonuçları milimetrik olarak buldu.

113 KİŞİLİK ANKETLE DOĞRU SONUCU BULDULAR

Geliştirdikleri seçim metodu ile ilgili olarak açıklama yapan Prof. Dr. Atila Yüksel, siyasi partilerden destek alamadıklarını söyledi. Yüksel, "Prof. Dr. Yüksel Tufan ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Seçimi'nin sonucunu tahmin etmeye yönelik bir çalışma yürüttük. Tamamen bağımsız ve ücret almadan, bilim öğrencisi merakıyla hareket ettik. Biz ankete katılacak seçmen sayısını 5 bin olarak belirlemiştik. Bu sayıya ulaşmak istememizin nedeni, dünyada bir ilk olan yöntemimizin ankete katılan sayısı çok olunca nasıl bir yanıt vereceğini merak etmemizdi. Anketin yayılması konusunda CHP ve İYİ Parti'den destek alamadık maalesef. Ankete bizim çabalarımızla katılan seçmenlerden anketi doğru dolduran 113 kişi var. Sayın Binali Yıldırım'ın alacağı oyu yüzde 43.31, Sayın Ekrem İmamoğlu'nun alacağı oyu ise yüzde 54,53 olarak tahmin etmiştik. Birçok anket şirketine kıyasla adeta milimetrik tahmin yaparak sonuçları bildik. Bu seçim tahmin metodunu bilimsel bir makale olarak yayınlayıp patentini almak istiyoruz" dedi.

ÇAPRAZLAMA SORULAR

Dünyada yaygınlaşan davranışsal finans alanında çalışmalar yaptığını ve bu alanda çalışmalar yaparken formülü bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Ekrem Tufan ise, "Anket firmalarının kullandığı belli bir yöntem var. Anket firmaları örneklem olarak aldıkları katılımcılara 'Geçen seçimde kime oy verdiniz? Bu seçimde Binali Yıldırım veya Ekrem İmamoğlu'na oy verir misiniz?' şeklinde sorular yöneltiyor. Katılımcılar iradelerini belli etmemek için doğru cevap vermekten kaçınıyor. Bizim anket sorularımız farklı. Örneğin, 'Binali Yıldırım veya Ekrem İmamoğlu bu seçimde yüzde kaç oy alır? Siz bu tahmininize yüzde kaç güveniyorsunuz?' gibi sorularla katılımcılara çaprazlama sorular yöneltiyoruz. Geliştirdiğimiz formülasyon ile anket sorularını değerlendirip belirlediğimiz katsayı ile en yakın seçim sonucu tahminine ulaşıyoruz. Son seçimde 18.6 katsayısı ile Ekrem İmamoğlu'unun yüzde 54.53 oy oranıyla kazanacağını tahmin ettik. Seçim sonuçlarını en yakın tahmin eden anket şirketinin binde 80 yanılma payı varken bizim yaptığımız çalışmada yanılma payı binde 30 oldu. Dünyada bir ilk olan bu metodu diğer seçimlerin yanı sıra tüketicilerin tercihlerinin belirlenmesinde kullanacağız " diye konuştu.