Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi'nde daha önce kalpten çıkan ana damarın (aort) içten kısmi yırtılması sonrası gelişen balonlaşma nedeniyle ameliyat edilen ve aort damarına suni damar yerleştirilen Cihan Afşar'ın daha sonra aort damarındaki balonlaşma beyine giden damarları da içine alacak şekilde genişledi. Sırt ağrıları nedeniyle yeniden hastaneye başvuran Afşar'ın aort damarındaki genişlemeye devam eden balonlaşmanın yırtılma riski olması nedeniyle ameliyatına karar verildi. Afşar, Türkiye'de sayılı merkezlerde uygulanan cerrahi ile teknolojinin birlikte uygulandığı 'hibrid' yöntemiyle ameliyata alındı. Dr. Öğretim Üyesi Selim Durmaz ve Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berent Dişcigil'dan oluşan ekibin gerçekleştirdiği ameliyatın ardından Afşar, yırtılmak üzere olan aort damarındaki balonlaşmadan kurtuldu.

2 GÜNDE AYAĞA KALKTI


Ölümün eşiğinden dönen Afşar, ameliyattan 2 gün sonra ayağa kalktı ve taburcu edildi. Kendisini hayata bağlayan doktorlarının elini tutarak teşekkür eden Cihan Afşar, "Ben, Adnan Menderes'in köyü, Çakırbeyli Mahallesinde yaşıyorum. Onun ismini taşıyan bu üniversitenin hastanesinde hocalarım sayesinde hayata tutundum. Bana ikinci hayat kez hayat veren doktorlarımdan Allah razı olsun" diye konuştu.

DÜNYADA SAYILI MERKEZLERDE UYGULANIYOR


Hastaya uygulanan ameliyatın dünyada en ileri kalp merkezlerinde yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Berent Dişcigil, "Hastamızın beynine giden damarların yerlerini ayrı ayrı aort damarının sağlam yerine taşıdık. Sonrasında aort damarındaki balonlaşan kısma kapalı yöntemle kasıktan damar içine girilerek suni damar yerleştirdik. İki aşamalı yapılan ve cerrahi yöntemle teknolojiyi buluşturan (hibrid) ameliyat teknikleri ile hastamızın yırtılmak üzere olan aort damarındaki balonlaşmadan kurtarmış olduk. Hastamız ameliyattan 2 gün sonra ayağa kalktı ve haftasında taburcu oldu. Dünyadaki en ileri kalp damar merkezlerinde yapılabilen bu ameliyatı üniversite hastanemizde de yaparak hastalarımızı sağlığına kavuşturabildiğimiz için mutluyuz, gururluyuz" diye konuştu. Dr. Öğretim Üyesi Selim Durmaz, aşırı sıcak günlerde risk altında olan bireylerin tansiyon ölçümleri ve tedavilerine yönelik önlemleri aksatmamaları gerektiğini söyledi.