Aydın’ın Efeler ilçesinde Belediye Başkanı Fatih Atay, seçim döneminde verdiği sözü yerine getirmek için çalışma başlattı. İlçede tartışma konusu haline gelen jeotermal enerji santrallerinin çevre ve insan sağlığına etkileri konusunda Başkan Atay, kamuoyu oluşturmak için harekete geçti. Bu kapsamda ‘Çevre Film Günleri’ adlı hayata geçirilecek proje çerçevesinde çekilecek olan filmlerle, jeotermal enerji santrallerinin çevre ve insan sağlığına etkileri anlatılacak.
"BİRÇOK ÇEVRE SORUNUNUN KAYNAĞI DURUMUNDA"
Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Tahsin İşbilen ile birlikte açıklamalarda bulunan Başkan Atay, “Jeotermal enerji santralleri, kurulduğu günden beri birçok çevre sorununun kaynağı durumunda. Bölgemizde JES’lere karşı bir mücadele sürdürülüyor. Yaşam kalitemizin gün geçtikte düşmesine neden olan bu santraller için halkımız var gücüyle direniyor. Ancak bu direnişimizi kamuoyu baskısı oluşturabilmemiz için ulusal ve uluslararası mecraya taşımamızın gerekli olduğu düşüncesindeyiz. Bu konudaki en etkili aracın da sanatın dili olduğunu düşünüyoruz, özellikle de sinemanın. Buradan hareketle Efeler’de Çevre Film Günleri'ni düzenlemeye başlıyoruz. Çevre filmlerinin gösteriminin yanı sıra bir atölye çalışmasıyla jeotermallerin sosyal dokuya, çevreye ve insana olan etkilerinin anlatıldığı filmlerin üretilmesini hedeflemekteyiz” dedi.
ULUSLARARASI ALANDA KULLANILACAK
Türkiye başta olmak üzere birçok farklı ülkeden sinemacıların Efeler’e geleceğini vurgulayan Atay, “Meslek odalarıyla, çevre örgütleriyle ve halkla görüşerek bu konudaki senaryolarını hazırlayacaklar. Daha sonra tekrar Efeler’e gelip filmlerini çekecekler. Biten filmleri de ‘Çevre Film Günleri’nde gösterime sunacağız. Filmlerin gösterimlerinde yönetmenleriyle birlikte filmler sonrasında söyleşiler gerçekleştirilecek. Proje boyunca proje ekibi sosyal medya hesaplarından gelişmeleri paylaşacak” diye konuştu.
Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Tahsin İşbilen ise sinemacıların öncelikle bölgede gözlem yapacağını daha sonra ülkelerine giderek Ekim ayına kadar senaryoları oluşturacaklarını bildirdi. Yazılacak olan filmlerin, uluslararası film festivallerine katılacak nitelikte olacağının altını çizen İşbilen, "Katılımcılar alanlarında uzman ve deneyimli yönetmenler. Üretecekleri filmler, uluslararası arenada da kullanılacak. JES’lerin nelere mal olduğunu, sonuçlarının ne olduğunu anlatan filmler yapacaklar. Uluslararası kamuoyunda farkındalık yaratılacak” şeklinde konuştu.