Aydın’ın tarım merkezlerinden biri olan Sultanhisar’da üretici Gökhan ve Mehmet Ergül kardeşler, azmi ve girişimcilik ruhuyla takdir topluyor. Geçmiş yıllarda çilek üretimi gerçekleştiren Ergül kardeşler, ‘Grand Nain’ türü muz üretmeye karar verdi. Muz üretiminin yapıldığı Antalya’da incelemelerde bulunan Ergül kardeşler, yüksekliği 11 metre olan seralarına elektronik ortamda yapay buhar ve yağmur veren tam otomasyonlu sistem kurdu. Buhar makinesi yardımıyla Ergül kardeşler, geçen yıl diktikleri 600 muz fidanından ilk yılda 25 ton muz üretmeyi başardı.

“AĞAÇ BAŞI 40 KİLO ÜRETİM”

Ziraat mühendisi arkadaşlarının gerekli şartların oluşturulması halinde seralarında muz üretebileceğini söylemesi üzerine bu konuda harekete geçtiklerini belirten Gökhan Ergül, “Aydın’da muz yetiştirmek gerçekten imkansız olarak görülen bir durumdu. Kurduğumuz buhar sistemi sayesinde bu imkansızı gerçeğe dönüştürdük. İlk yıllarda bizim muz yetiştireceğimize inanmayanlar şimdi seramıza gelerek muzlarımızı inceliyorlar. Biz muz yetiştireceğimize inandığımız için hedefimize ulaştık” dedi. Serada nem oranını yüzde 75’in altına düşürmediklerini belirten Gökhan Ergül, “Sera içerisindeki ısıyı elektronik ortamda sürekli kontrol altında tuttuk. Makine sayesinde buhar ve yağmurlama sistemiyle nemi sağladık. Bu şartlarda yetiştirdiğimiz her ağaçtan 40 kilo üretim elde ettik. Seramızda muz üretmeye devam ederek Aydın ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğiz. Belki ilerleyen dönemlerde çay da yetiştirebiliriz” diye konuştu.   

“BU CESARET İŞİ”

Serada muz yetiştiriciliği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, “Bu cesaret işi. Gökhan ve Mehmet Ergül kardeşler, çiftçiye destek verildiğinde her üretimi yapabileceğini gösterdi. Çiftçilerimize teknolojik desteklerin artmasıyla bu tür üretimlerin daha da artacağını düşünüyoruz. Bu destekler sayesinde ülkemizi tarımda dünyada söz sahibi olan ülkelerinden biri yapacağımıza gönülden inanıyorum” diye konuştu.