Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına yaptığı istihdam seferberliği çağrısı üzerine, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yoğun bir şekilde çalışarak istihdam teşvikleri hazırlanıp,  tüm Türkiye’de “Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği başlatıldı. Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, bölgeye katkı sağlamak noktasında kurumlar arası entegrasyon sağlamak üzere Sosyal Güvenlik Merkezi Nazilli İlçe Müdürü Turgut Ünal’la bir araya geldi.  

BÖLGE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ 

Ziyarette konuşan Başkan Arslan, Nazilli ve çevresindeki ilçelerde istihdamın artması için öncelikle iş yerlerinin açılması gerektiğini belirterek, “Sanayi alanı sorununun çözülmesi halinde işsizlik azalacak, bölge ve ülke ekonomisine olumlu katkı sağlanacaktır. Yatırım yapmak isteyen müteşebbis bedeli karşılığında bile sanayi ve ticaret alanı bulamıyor. Yeni yatırım alanlarının olmayışı istihdamın önündeki en büyük engellerden birisidir. İş ve aş olmayan yerde huzursuzluk olur, toplum sıkıntı yaşar. Bu nedenle istihdam seferberliğini önemsiyoruz” dedi. 
  TEŞVİKLERİ AÇIKLADI 
  Turgut Ünal ise İstihdam Teşviki kapsamında uygulanmaya başlanan devlet desteklerini açıkladı. Buna göre 2018’de 9 aylık uygulanan asgari ücret desteği, 2019’da 12 ay boyunca uygulanacak.  Araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerine yönelik uygulanan teşvik kapsamında Ar-Ge, tasarım ve destek personeli ile ücreti gelir vergisinden muaf olan çalışanın ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı devlet tarafından ödeniyor. Teşvik, 2023’e kadar sürecek. 2019-2020 yılında ilk defa işe alınacak çalışanın sigorta ve vergi giderlerini devlet karşılayacak. Destek asgari ücret üzerinde olacak. Sigortalıların, işe alındıkları aydan önceki 3 ayda 10 günden fazla sigortalılıklarının bulunmaması, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, iş yerinin de çalışanı yeni işe alması gerekiyor.

KADIN VE GENÇLERE ÖZEL DESTEK

İşsiz olan kişileri istihdam eden özel sektör işverenlerin prime esas kazanç üst sınırına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Teşvik 2020’nin sonuna kadar sürecek. Teşvikten yararlanmak için çalışanın son 6 aydır işsiz olması, istihdam edildiği tarihten önceki son 6 ayın ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmesi gerekiyor. Teşvikten faydalanma süreleri ise; 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24-54 ay, 18-29 yaş arası erkekleri istihdam eden işverenlere 12-54 ay, 29 yaş ve üzeri erkekleri istihdam eden işverenlere 6-30 ay, çalışırken mesleki yeterlik belgesi alanlar, mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenleri istihdam eden işverenlere 12 ay olarak uygulanacak.