Kongrenin açılışına Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Aykut Kuş, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ataman, TÜRSAB Kuşadası BTK ve Belediye Meclis Üyesi Fahrettin Çiçek, Fakülte Dekan Vekili Aziz Bostan, ATRO Başkan Yardımcısı Celal Küçük, Muğla Rehberler Odası yetkilileri, turizm paydaşları ve rehberlik bölümü öğrencileri katıldı.

“TURİZMDE REHBERLİK ÖNEMLİ YER TUTUYOR”

Turizm rehberliği alanında uzman akademisyen, sektör temsilcileri ve turist rehberlerini buluşturan kongre ile turizm rehberliğinin gelişmesine katkı sağlanmasının hedeflendiğini söyleyen Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Tanrısevdi, 2 yıldır düzenledikleri bu kongre ile turizm paydaşları ile iç içe olduklarını, turizm paydaşları içerisinde rehberlerin önemli bir yer tuttuğunu, ADÜ Turizm Fakültesi Rehberlik Bölümünün ülke genelinde söz sahibi olduğunu ve nitelikli turizm rehberleri yetiştirmeye öncülük ettiğini aktardı.

“NİTELİKLİ REHBERLERLE HAK EDİLEN YERE GELİNECEK”

Turizm Fakültesi Dekan Vekili Aziz Bostan da konuşmasında, okulun turizmin içinde olması nedeniyle deneyim sahibi olduğunu, rehberliğin önem arz ettiğini, herkesin bir amaca koştuğunu söylerek katılımcılara, destek sağlayanlara teşekkür etti. Kuşadası Belediyesini temsilen katılan TÜRSAB Kuşadası BTK Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Çiçek de konuşmasında turizm paydaşları olarak Turizm Fakültelerinin öneminden bahsetti. Kuşadası Belediyesi olarak da turizme önem verdiklerini ve üzerlerine düşen görevi sonuna kadar yerine getireceklerini, Kuşadası’nı turizmde iyi yerlere getirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. Bu konuda Turizm Fakültesi ve rehberlerin kendilerine sonuna kadar destek olduğunu bildiklerini, Türkiye’nin turizm gelirlerinde 6. sıradaki yerinin aslında birincilik olduğunu, bu nedenle nitelikli rehberin çok önemli olduğunu ifade etti.  

“REHBERLER DE BİRER KAMU GÖREVLİSİ SAYILIR”

Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel ise konuşmasında, turizmin kolay geliştirilmediğini, bunun için kendi içerisinde yetişenlerin önemli olduğunu, paydaşların hep birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Özellikle rehberlerin verdiği bilgilere dikkat etmesi gerektiğini aktaran Yücel, “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir hareketiyle sektörün beklentilerini gözden geçirmekte fayda var. Yanlış mesajlar, yanlış imajlar vermeyin, sizler de rehberlik anlamında kamuyu geniş anlamda düşünürsek, sizler de kamuyu temsil ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

HAKLAR ANLATILDI 

Turizm ve Rehberlik hakkında 60 bildirinin sunulacağı kongrenin açılışında Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Suat Tural ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karabulut turizm, seyahat acentelerinin ve rehberlerin hakları ile sorumlulukları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.