Bozdoğan'da 9 bin 100 aktif üyesi bulunan Ziraat Odası, son yıllarda yaptığı çalışmalarla organik tarımdaki çiftçi sayısının artmasını sağladı. 
  Son olarak Bozdoğan Ziraat Odası’nda kayıtlı 655 tarım üreticisinden 500’ü organik tarıma başlarken, 155’i ise geçiş aşamasında yer alıyor. Bozdoğan Ziraat Odası Başkanlığı Genel Sekreteri Ünal Akyokuş, organik tarıma geçişin 3 süreci bulunduğunu belirtti. 
  Akyokuş, üreticilere gübre kullanırken üzerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın amblem ve sertifikası bulunan gübreleri kullanarak bekleme sürecini sekteye uğratmamaları konusunda uyarıda bulundu. Bozdağan’ın son yıllarda organik tarımda söz sahibi olmaya başladığını dile getiren Akyokuş, hedeflerinin bütün çiftçileri organik tarıma yönlendirmek olduğunu söyledi.

“HER GÜBRE ORGANİK DEĞİL”

Organik tarımda sertifikalı gübrelerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Akyokuş, “Üzerinde organik yazan her gübre organik değil ve çiftçilerin buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bu tür gübreleri kullanan üreticilerin ürünlerinden alınan numunelerde yapılan tahlillerde kimyasal kalıntılar çıkıyor. Organik tarıma geçişin üç süreci var. Eğer bir üretici 2’nci geçiş evresindeyse ve ürünlerinde yapılan tahlillerde kimyasal çıktığı takdirde birinci geçiş evresine düşüyor. Alınan numunelerden kimyasal bir kalıntı çıkmadığı taktirde o yıl üretici denetimden geçmiş oluyor. Organik tarım yapan iki yıl denetimden geçtikten sonra üçüncü yıldan itibaren devlet desteğini almaya başlıyor” diye konuştu.

ORGANİK TARIM DESTEKLEMEDE AVANTAJLI 

Devletin iyi tarım ve organik tarım yapan üreticilere vermiş olduğu destekler hakkında bilgi veren Akyokuş, “Organik tarımda her yıl bir geçiş süreci demek. İlk iki yıl yapılan denetimlerde, alınan numune ürünlerde her hangi bir kimyasal kalıntı çıkmayan üreticiye, üçüncü yıl dekar başı zeytine 70 lira, ceviz, kestane ve incire 100 lira destek veriliyor. İyi tarım uygulamasında yıllık yapılan denetimlerde sonuçlar olumlu çıktığı taktirde en son düzenlemeye göre bütün ürünlere dekar başı 40 lira destek veriliyor” dedi

“İYİ TARIMIN ÜRÜN YELPAZESİ GENİŞ”

Organik tarım ile iyi tarım uygulamasının süreçlerinin farklı olduğunun altını çizen Akyokuş, “İyi tarımda sözleşme her yıl yenilenir.  İyi tarımda meyve, sebze ürünlerinin ayrımı olmadan zeytin, incir, ceviz, kestane, karpuz, biber, domates, üzüm gibi ürünlere destek veriliyor.  Organik tarım yapmak isteyen üretici sadece zeytin, incir, ceviz ve kestane ürünlerinden üretim yapabiliyor. İyi tarımda ise ürün yelpazesi geniş. İyi tarımda üreticimiz gerekli şartlarını yerine getirdikten sonra desteği ertesi yıl alıyor. Organik tarımda ise 2 yıllık geçiş sürecini tamamladıktan sonra üretici üçüncü yıl desteğini alıyor” ifadelerini kullandı.