Anavatanı Vietnam olan ve Ejder Meyvesi olarak da bilinen pitaya, ilk olarak tropikal meyve üreticisi Mehmet Tanrıverdi’nin özel gayretlerle yurt dışından getirdiği materyallerle Mersin’de üretilip Akdeniz iklimine uyum sağladığı anlaşıldıktan sonra dikkatleri üstüne çeken bir ürün haline geldi. Hem meyvesi, hem de fidanı değerli olan pitaya, çeliğinin dikiminden itibaren uygun bir bakımla 15 ay gibi kısa bir sürede meyve alınabilmesiyle biliniyor. İkinci yılda bir dekardan 5-6 bin adet meyve alınırken, üçüncü yıldan itibaren bu sayı 10-15 bine ulaşabiliyor. Meyvesinin adedi ülkemizde 2017 yılı için dalında ağırlığına göre 8 ile 17,5 lira arası alıcı bulan pitaya, 35-40 yıl ömrü olan bir bitki olduğu için uzun yıllar boyunca üreticisine kazandırmaya devam ediyor. Çok fazla suyu ve soğuğu sevmeyen pitaya, sıcak ortamı sevdiği gibi sıcaklık olarak da eksi 2’den aşağı görmemesi gerekiyor. Pitayanın çelikten alınıp yetiştirilen fidanları ise 45 liradan alıcı buluyor.

EKİM AYINDA İLK MEYVEYİ ALACAKLAR

Üretici Övünç Yorbik, pitaya yetiştirmeye karar vermesini söyle anlattı: “Denizci olarak çalışırken Tayland’da meyvesini tattığım pitaya, farklı lezzetiyle orada dikkatimi çekti. Daha sonra araştırmalarımda bu tropikal meyvenin ülkemizde de yeni yeni üretilmeye başlandığını ve üreticilerin bu meyveden ciddi gelir elde ettiğini gördüm. Konuyu açtığım arkadaşım Levent Topludal’la birlikte pitaya yetiştirmeye karar verdik. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında kiraladığımız ve Mayıs’ta dikime hazır hale getirdiğimiz seramızda güvenilir üreticilerden fidan alarak dikimini yapmamız Ağustos’u buldu. Öncü pitaya üreticisi Mehmet Tanrıverdi’nin temin ettiği fidanlarla 2017 Ağustos ayında yaptığımız dikimle pitaya seramızı oluşturduk. İnşallah ekim ayında da ilk meyvelerimizi alacağız. Mersin’den başlamak üzere Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde tanınmaya başlayan pitaya meyvesi yetiştiriciliğini Aydın’ımıza kazandırmak için İncirliova’da pitaya fidanı satışlarımıza başladık. Pitaya şehrimizde kısa zamanda yaygınlaşarak Aydın’ın alternatif tarım ve ihraç ürünlerinden biri olacaktır. Pitaya’ya ilgi duyan üreticileri daha geniş bilgi için İncirliova’daki seramıza bekliyoruz” dedi.

“TİCARİ DEĞERİ YÜKSEK BİR MEYVE” 

Pitayanın mayhoş bir tada sahip olduğunu belirten Yorbik, “Pitaya kivi ile kavunun karışımı tarzında olan aroması güzel bir meyve. Ağacı dikenli ve kaktüsgillerden olan bir ağaç. Sürekli meyve veren bir bitki ve 40-50 günde bir meyve veriyor. Çiçeği de geceleri açıyor. Hedefimiz her sene bu işi en az yüzde 50 oranında büyütmek. Ticari değeri yüksek bir meyve. Bu yüzden çok fazla yetişmediği için alıcıları tarafından çoğu yerde çiçek halindeyken meyvesi satılmaya başlanıyor. Daha dalındayken taliplileri almak için kapınızı çalıyor. Pitayanın Aydın’da yaygınlaşması 2-3 seneyi bulacağını düşünüyoruz. Yetiştirici sayısı en az 5 binlere ulaştığında marketlerde çok sık görmeye başlayacağız. Şu anki pitayanın durumu kivinin ülkemizdeki 15 sene önceki hali” ifadelerini kullandı.

FIRSATÇILARA DİKKAT

Pitayanın yüksek gelir getiren bir bitki olması nedeniyle bazı fırsatçıların piyasaya pitaya fidanı adıyla çeşit ürünler sunduğunu söyleyen Levent Topludal ise üreticileri bu konuda uyardı. Topludal, “Ülkemizde doğal ortamda yetişen ve görünüşü pitayaya benzeyen ancak ticari hiçbir değeri olmayan kaktüs türleri var. Türkiye’de çok tanınan bir meyve değil. Bu işi 50 kişi anca yapıyor. Bu meyve hakkında çok araştırmak ve bilgi edinmek gerekiyor. Dikenli incir üretip pitaya diye satıyorlar. Bu konuda da üreticiyi ve bu işi yapmak isteyenleri doğru bilgilendirmek gerekiyor. Tohumdan üretilebilen, çekirdekleri kivi çekirdeğine benzeyen ve her bir çekirdeği tohum olarak kullanılabilen pitaya tohumdan üretildiğinde ortalama 7 yılda ancak meyveye dönebilmektedir. Bu da üretici için büyük bir zaman kaybına sebep olmaktadır. Biz de bu anlamda hem kısa zamanda meyveye dönmesi, hem de gece işçiliğine ihtiyaç duymaması sebebiyle yatırımcıların kendi kendini döllenen pitaya türüne yönelmesini tavsiye ediyoruz. Dünyada 120 çeşit pitaya var. Bizdeki pitayalar da rüzgarla döllenebilen cinsten” diye konuştu.

EJDER MEYVESİ PİTAYANIN FAYDALARI

Pitaya, içinde bolca C vitamini bulunduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine C vitaminin etkisiyle güçlü antioksidan özellik gösterir, vücuda serbest radikallerin girmesini önleyerek hastalıklardan korur. Pitayanın içinde kalsiyum da oldukça fazla olduğundan kemiklerin gelişimi ve sağlığını destekler. Kan basıncını düşürdüğünden yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçer, iyileşme sürecine destek olur. Bol miktarda likopen içeren pitaya, likopenin etkisiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çözülebilir lifler, potasyum ve düşük şeker oranıyla Tip 2 diyabet hastalığının da önemli destekçilerindendir. Yok denecek kadar az olan kalorisi ve lifli yapıda olması sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. Vücudun nem dengesini koruması nedeniyle özellikle cilt kuruluğu yaşayanlar için en doğal çözümlerdendir. İçindeki potasyum sayesinde göz sağlığına da destek olan pitaya, göz kuruluğunu önler. Cinsel gücü artırmada oldukça etkilidir. Afrodizyak etkisi vardır.