Çiğ sütteki artışın üreticiler açısından sevindirici olduğunu belirten Ertürk, “Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, üretici örgütleri başkanları, kooperatif birlikleri başkanları, damızlık ve süt birliği başkanları ve sanayicilerin katıldığı Ankara’da Ulusal Süt Birliği toplantısı yapıldı. Geçen sene üreticinin kabul edemeyeceği bir fiyattan sanayiciler teklif yaptığında üretici sütünü satmıyor ve süt tozu yaptırıyordu. Bununla ilgili bakanlık kararname çıkarmıştı. 30 Haziranda yapılan toplantıda çiğ süt fiyatı 1.30 lira olarak belirlenmişti. Ancak üretici birlikleri bu fiyatı kabul etmedi ve süt tozu işine devam etti. Süt dayanıksız gıda maddesi olduğundan hemen yoğurt, ayran, dondurma yapılması lazım. Üretici sütünü sattığı zaman para kazanıyor. Bu işin sürdürülmesi için sütün iyi fiyattan satılması gerekir. Çünkü yem fiyatları sürekli artıyor. Üretici zarar ettiği zaman hayvancılıktan vazgeçiyor. Bu işi bıraktıktan sonra üretici ahırına hayvan koymuyor” dedi.

SANAYİCİ İLE ÜRETİCİ EL SIKIŞTI 

Türkiye’nin kırmızı et açığı olduğunu, sütte istenilen fiyat olmadığı takdirde üreticinin hayvancılık yapmayı bırakacağını altını çizen Ertürk, şunları söyledi: “Ülkemizde et açığı da var. Süt olmazsa olmaz. İyi fiyattan süt satılmalı ki insanlar işi bırakmasın. Geçen yıl Süt Regülasyonu Kanunu çıkarıldı. Bu kanunla sütün hak ettiği fiyattan satılması hedeflendi. Süt fiyatı istenilen seviyede olmazsa süt tozu yaptırılıp devlete satılması kararlaştırıldı. Sanayici 30 Haziran’da istenilen fiyatı vermeyince üretici örgütler süt tozu yaptırmaya başladı. Bu defa sanayici piyasada istediği sütü bulamayınca Bakanlığa şikayette bulundu ve kanunun iptal edilmesini istedi. Biz üretici birlikleri olarak bakanımızla yaptığımız görüşmede kanunun iptal edilmemesini ve belli süre rafa kaldırılmasını talep ettik. Son toplantıda bizim istediğimiz fiyat 1.45 liraydı. Sanayiciler geçen dönem 1.35 lira vermemişti ancak 1.40 kuruştan anlaşıldı. Bu fiyat üreticiye ödenirse üretici süt tozu yaptırmayacak. Fakat sanayiciler bu fiyatı vermezse kanun raftan çıkartılıp üreticiler süt tozu işine devam edecek.”

"İYİ BİR FİYAT" 

Ertürk, ülkede yıllık 18 milyon ton süt üretildiğinin kaydederek, “Yıllık ortalama 18 milyon ton süt üretiliyor ve bir milyon tonu süt tozu yapılıyor. 5 kuruş altında da olsa sanayici istediğimiz fiyatı verdi. Süt fiyatlarının çok fazla yükselmesini istemeyiz çünkü tüketicilerin de düşünülmesi lazım. Çiftçi maliyetini karşılasın bu işi yapmaya devam ediyor. Sanayiciler 1.30 liraya aldıkları sütü rafta 3 liraya satıyor. Özetle üretici hak ettiği fiyatı bulamayınca sütünü süt tozu yaptırdı. Sanayiciler de piyasada yeterli miktarda süt bulamayınca üreticinin istediği fiyatı verdi. Üreticinin istediği fiyata geldi. Üretici rahatlıkla süt üretimini sürdürebilir. İyi bir fiyat. Bu fiyatın altına düşeceğine inanmıyoruz. Süt fazlalığı ortaya çıktığında süt tozu yaptırılacak” diye konuştu.