Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı odalarda faaliyet gösteren ticaret sicil müdürlükleri ‘tek durak’ haline geldi. Aydın Ticaret Odası da (AYTO) bu değişime ayak uydurarak, yeni hizmet binasında şirket kuracak olanların işlerini kısa bir sürede tamamlamaya başladı. Yapılan düzenlemeden önce şirket kurmak uzun bir işlem sürecini gerektirirken, şirket kuruluş sürecindeki 8 prosedür ise tek prosedüre indirildi. Yapılan düzenleme ile şirket kurmak isteyen kişi; MERSİS’e girecek ve odaya gelecek. Böylece; Tek Tık, Tek Durak ile şirket kurulmuş, tüzel kişilik kazanmış, vergi ve sosyal güvenlik kaydı yapılmış, ticari defterleri tasdik edilmiş, oda kaydı tamamlanmış olarak odadan ayrılacak.

“GİRİŞİMCİNİN İŞTAHINI YOK ETMEK İSTEMİYORUZ”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ticaret hayatına yeni girecek müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırmak için uğraş verdiklerini vurgularken, “Risk alacak, istihdam sağlayacak ve katma değer sağlayacak girişimcinin iştahını, yüksek maliyetler ve gereksiz prosedürlerle yok etmek istemiyoruz. Bu noktadaki sıkıntıları masaya yatırdık ve önerilerimizi Hükümetimiz ile paylaştık. Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’ın desteği ile belirlenen yol haritası dahilinde çıkarılan kanun ile çok önemli bir adım atıldı” dedi.

“TEK TIKLA ŞİRKETLERİNİ KURACAKLAR” 

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken de, girişimcilerin önünde en büyük engel olan bürokrasi karmaşasının kalkmasının ekonomiye can vereceğinin altını çizdi. Şirket kurmak isteyen girişimcilerin artık tek tıkla tek noktada bütün işlerini halledebileceğini söyleyen Ülken, yaşanan bürokrasi sıkıntısı ile maliyetler ve prosedürlerin minimum noktaya geldiğini açıkladı. Ülken, “Girişimciyi, yatırımcıyı bürokrasinin içinde boğmamak gerekiyor. ‘Tek Durak Ofis’ uygulaması ile karmaşık prosedürler ortadan kalkmıştır. Girişimci ve yatırımcılarımız ticaretin gerçek merkezi, kendi evleri olan odalarında tek tıkla şirketlerini kuracaklar. Başta TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. AYTO olarak biz bunun da üstüne çıkarak, üyelerimizin bire bir temasta oldukları kurumlara yeni binamızda yer vererek destek ve teşvikler için de başka yere gitmelerine gerek kalmadan işlerini halledebilecekleri bir yapı kurduk. Bütün üyelerimize hayırlı olsun” dedi.