Aydın’ın Yenipazar ilçesinde hayvancılıkla uğraşan çiftçiler kış aylarında ektikleri ürünlerin hasadına başladı. İyi bir yem bitkisi olan fiği geçtiğimiz günlerde biçtirip bir süre kuruttuktan sonra paket haline getirten Yenipazarlı çiftçilerden Sedat Ölken, fiğin tarlada 13-14 liradan satıldığını söyledi. 28 yıldan bu yana çiftçilikle uğraştığını dile getiren Ölken, çiftçinin eskiye nazaran zor günler geçirdiğini de ileri sürdü.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ ALIYOR

Fiği genellikle koyun, dana ve deve türünün daha çok yediğine dikkat çeken Sedat Ölken, “Bu sene yağışlar tam randımanlı olmadığı için özellikle dağlık bölgelerdeki meralarda otun kısıtlı olduğu söyleniyor. Bu yüzden hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz fiğ gibi, yonca gibi yem bitkilerini tercih ediyor” dedi.  

“MALİYETLER ÇOK YÜKSEK”

Çiftçinin zor günlerden geçtiğine de değinen Ölken, “1997 yılına kadar çiftçinin durumu çok iyiydi. 1997’den sonra maliyetler yükseldi. Gübre, ilaç, mazot ve banka faizlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçi zor günler geçiriyor. Neredeyse kredi kullanmayan çiftçi yoktur. Bu çiftçiler de hasat döneminde kredi borcunu ödüyor. Maliyetler yüksek olduğu için çiftçi şu an bitmiş durumda” diye konuştu.

“DEVLET ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMELİ”

Tek çözümün devletin çiftçiyi desteklemesinden geçtiğine vurgu yapan Ölken, “Yüzde 50 tarımla uğraşan dünya ülkelerinde devletin tarımı ve çiftçiyi desteklemesinden dolayı hepsinin ekonomisi çok iyi. Bizim ülkemizin de yüzde 50’si tarımla uğraşıyor. Bu kapsamda bu yüzde 50’lik dilim iyi olmazsa diğer yüzde 50 de iyi olmaz. Bu nedenle devletin tarımla uğraşan bu yüzde 50’yi iyi desteklemesi gerekiyor. Tarım ayrıca sanayiyi de kalkındırır. Bugün sanayinin işlediği ürünlerin yüzde doksanı çiftçinin ürettiği ürünlerden mevcut. Çiftçi biterse sanayi biter, ülke ekonomisi zora girer” ifadelerini kullandı.