Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Eceabat’ta devam eden ‘Adalet Kurultayı’na, yurdun çeşitli illerinden günlük 30 bin kişinin katılım da bulunmaya devam ettiğini söyleyen CHP İl Başkanı Bayram İnci, Aydın’ın kurultayda ilçe örgütlerinin de geniş katılımıyla birlikte 2 bine yakın partiliyle temsil edildiğini belirtti.

“KURULTAYIMIZ GENİŞ KATILIMLA DEVAM EDİYOR”

4 günlüğüne gerçekleştirilmesi planlanan ‘Adalet Kurultayı’nın ilk iki gününe beraberindeki bazı CHP’li ilçe belediye başkanları ve ilçe örgütleriyle birlikte katılımda bulunduğunu söyleyen İnci, “Çanakkale’de kurultaya katılım bir hayli fazla. Gayet güzel de bir ortam hazırlanmış ve tüm katılımcılar orada rahatlıkla ihtiyaçlarını görebiliyorlar. Kurultayımız geniş katılımla devam ediyor. Yine dallarında uzman katılımcılar da paneller düzenliyorlar. Hayatın her yerinde sirayet eden hukuksuzlukları dile getiriyorlar. 3. Gün itibariyle ‘Geçimde Adalet- Eğitimde Adalet’ konuları işleniyor. Mesela ‘Geçimde Adalet’i, Zekeriya Temizel, Prof. Dr. Korkut Boratav, Abdullatif Şener, Nesrin Nas, Faik Öztrak, Prof. Dr. İbrahim Halil Söğütözü gibi panelistler katılımcılara anlatıyor. ‘Eğitimde Adalet’ ile ilgili panelde de Prof. Dr. Sencer Ayata’nın başkanlığındaki alanında uzman panelistlerimiz var. Panellerde soru-cevap şeklinde kurultay devam ediyor” dedi.

“GİTGİDE ADALETTEN BİRAZ DAHA UZAKLAŞILIYOR”

Adalet Kurultayı’nın tertip edildiği alanda ‘Hafıza Sokağı’nın bulunduğunu belirten İnci, “Yine ‘Adalet için bir tuğla da sen koy’ sloganıyla bir ‘Adalet Anıtı’ dikiliyor. Katılımcılar oraya kendi isimlerinin yazıldığı bir tuğla koyuyor. Orada yine ‘Adalet Kutusu’ var.  Adalet ile ilgili oraya herkes başından gelen olayları anlatan hikayeleri oraya bırakıyorlar. ‘Fikrini Söyle’ başlığıyla da önümüzdeki süreçte adaletle ilgili ne yapılması gerektiğine fikir alışverişlerini kapsayan bir bölüm daha var. ‘Adalet Kurultayı’ için her şey çok güzel hazırlanmış. İnsanlar hem geziyor hem de kendilerini ifade ediyorlar. Biliyorsunuz son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile adaletten biraz daha uzaklaşır bir hale gelindi. Adalet karşısında herkes hesap verebilir konumdayken en son çıkan KHK ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kendisini kuracağı bir ekiple milletvekilleri hakkında soruşturma açılması ve takibat yapılması gibi hususlar artık gündeme geldi. Bu da referandumda söylediğimiz TBMM’nin saf dışı bırakılması, milletvekillerinin baskı altına alınıp etkisizleştirilmesi ve meclisinin feshedilmesi boyutlarına kadar gidebilecek bir süreçtir" diye konuştu.

“ÜLKEMİZ TEK ADAM VE TEK PARTİ SÜRECİNE GİRMİŞ DURUMDA”

15 Temmuz Darbe Girişimi ile ilgili bir çok bilgiye sahip olduğunu ileri sürdüğü Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı’nın da çıkan KHK ile Cumhurbaşkanlığı’nın himayesine alınmasını çok önemli bir olay olarak niteleyen İnci, “Biz devlette hesap verilebilirliği ve şeffaflığı esas almaya çalışırken birileri kendi devletini ve kendi kurumlarını yaratma çabası içerisine girdi. Bu konulara da dikkat çekmek istiyorum. Öbür taraftan yeni KHK’ler ile 4 bin savcı-hakimin alınması, 2 bin hakim adayının alınması olayı da bu iktidarın ne yapmaya çalıştığının ortaya konulmasıdır. Herhalde bu kendi yargısını oluşturma yönünden bir çabası. O yüzden gitgide demokrasiden uzaklaşılarak ülkemiz tek adam ve tek parti sürecine girmiş durumda. Biz de Türkiye Cumhuriyeti’nin adalet ve hukuk devleti temelinde yükselmesi, ifade, inanç, fikir ve basın özgürlüğünün sağlanması noktasında, onurlu bireylerin olduğu, dış ülkeler nazarında, Avrupa ve Dünya ülkelerinde de daha itibarlı bir konuma getirmek için çalışma ve mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Adalet Yürüyüşü ile başlayan süreçle adalet talebini ‘Adalet Kurultayı’ ile ete kemiğe bürünmesini sağlamayı hedeflerini belirten İnci, “Ülkenin her yerinde, sosyal hayat, hukuk ve diğer alanlarda nasıl adaleti egemen kılabiliriz doğrultusunda bir çalışma ve sonuç raporu ortaya çıkacak. Ülkemizde şu an 171 gazeteci tutuklu. Biz adaleti ülkede egemen kılmak için Genel Başkanımızın liderliğinde CHP olarak mücadelemizi devam ettireceğiz. Aydın’da CHP İl Örgütü olarak orada katkı ve fikirlerimizi ortaya koyduk. Yerelde bu adalet talebimizi dile getirmek için de ilçe örgütlerimizle birlikte çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Orada nöbetleşe 30 bin kişi oraya devamlı gidip geliyor. Çanakkale’de otellerin hepsi dolu. Kamp çevresinde de barınanlar var. CHP’ye yakışır bir şekilde kurultay devam ediyor. Çanakkale, Dünya’da antiemperyalist duruşun ilk sergilendiği, tam bağımsızlık için 250 bine yakın şehidin olduğu, bu toprakları vatan yapanların bize mirası olan sembolleşmiş bir ilimiz. Bu nedenle bu kurultay ile adalet talebimizi de Çanakkale’den başlattık” diye konuştu.