Kamu yönetimi uzmanı Nihat Aytürk, Nazilli Ticaret Odası Konferans Salonu’nda Protokol Kuralları konulu bir seminer verdi. Nazilli Kaymakamlığı tarafından düzenlenen seminere Kaymakam İbrahim Küçük, Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, daire müdürleri, kurum amirleri ve kamu görevlileri katıldı. Seminerde konuşan Nihat Aytürk, protokol kurallarını slaytlar eşliğinde siyasi yaşamdan örnekler vererek anlattı. Protokolün  ulusal ve kurumsal onur ve itibarı korumayı amaçladığını vurgulayan Aytürk, protokol kurallarında yapılan küçük bir hatanın pahalıya mal olabileceği uyarısında bulundu. Makam odaları ve makam araçlarında, resmi toplantılar, ziyaretler, törenler, resmi davet ve ziyafetlerde protokol kurallarının uygulandığını ifade eden Aytürk protokolde en önemli kişilerin sırasıyla konuklar, makam sahipleri ve kadınlar olduğunu söyledi.

UGANDA BÜYÜKELÇİSİNİ ÖRNEK VERDİ 

Resmi programlarda devleti temsil eden kişilerin resmi kıyafetler giymeleri gerektiğini belirten Nihat Aytürk, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda Romalı giysileri giyen Uganda Büyükelçisi Ayşe Sedef Yavuzalp hakkında soruşturma başlatılıp kendisinin geri çağrıldığını hatırlattı. “Tevazu sosyal yaşamda üstünlük, resmi yaşamda acizliktir” diyen Aytürk, daha sonra devlet başkanlarının görüşmeleri sırasında tokalaşmaları ve oturuş pozisyonlarıyla verilen mesajları örneklerle anlattı.

“İTİBARDAN TASARRUF OLMAZ”

Nihat Aytürk bir kurumu binasının, kapısının, makam odasının, makam arabasının ve bayrağının temsil ettiğini belirterek şöyle devam etti:  “Temsil ve itibardan tasarruf olmaz. Bir yöneticiyi eşi, sekreteri, danışma görevlisi, makam hizmetlisi ve şoförü temsil eder. Çay önce konuğa, sonra müdüre, sonra müdür yardımcısına ikram edilir. Protokolde makam esastır. Yaş cinsiyet, rütbe akademik titr yoktur. Milli bayrak, üst makam, konuk ve kadınlar sağa alınır.  Kurumlar arası resmi görüşmede düzey eşitliği ve denklik esastır.” 

MÜTEKABİLİYET VE MİSİLLEME ESASTIR 

Eşdüzey kurumlar arası kabulde ve ziyarette mütekabiliyet ve misillemenin esas olduğunu ifade eden Nihat Aytürk, “Makam odası ulusal ve kurumsal temsil merkezidir. Makamda lüks, israf değil itibardır. Kurumlar arası resmi görüşmelerde düzey eşitliğinin yanı sıra sayısal eşitlik esastır. Resmi toplantılarda sırasıyla Türk Bayrağı, Atatürk Posteri, Cumhurbaşkanı posteri ve kurum bayrağı asılır. Tokalaşma konusunda evde ev sahibi, resmi ortamda üst makam, sosyal ortamda kadınlar el uzatır. Onur konukları avluda, eşdüzey ziyaretçiler makam odasında, ast ziyaretçiler ayağa kalkarak el sıkılarak karşılanır” dedi. Seminerin ardından Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nihat Aytürk’e çiçek takdim etti.    

Haber Videosu