2019 yılı Emlak, Çevre Temizlik Vergisi gibi vergilerinin birinci taksiti ödemelerinin son günü olan 31 Mayıs Cuma günü olması ve belediyenin de mükelleflerin telefonlarına mesaj göndererek uyarması, Nazilli Belediyesi’nde aşırı bir yoğunluk yaşanmasına sebep oldu. Mali Hizmetler Müdürlüğü vergi mükelleflerinin cezalı duruma düşmemek için son 20 gündür farkındalık yaratmak için belediyeden anons, görsel duyurular son olarak da mükelleflerin telefonlarına SMS gönderilerek hatırlatma yapıldı. Ödemeler nakit olarak Çevre Temizlik Müdürlüğü veznelerinden nakit olarak ve belediyenin 5’nci katında Bilgi İşlem Merkezi’nden de kredi kartıyla ödeniyor.     

“EMLAK VERGİLERİ BELEDİYELER İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI”


Nazilli Belediyesi Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu, belediye olarak yaklaşık 20 gündür bununla ilgili bir farkındalık yarattıklarını belirtti. Öreroğlu, “Belediyemizin anons sisteminden, gerekli görsellerden sürekli bununla ilgili çağrılar yaptık. Basın toplantılarımızda çağrılar yaptık. Emlak vergileri hem gecikmeye düşmemek için önemli, hem de şehrin daha iyi hizmet alması için önemli. Emlak vergileri belediyeler için önemli bir gelir kaynağı. Dün muhasebe programımızda olan mesajı kullandık. Belki mesajın dili sert olmuş olabilir, o da sistemin tanımladığı bir mesajdı. Yaklaşık bütün sicillere girdi. Bazı giden mesajlarda isim benzerliklerinden hatalar oldu. O hataları da belediye de çözdük” dedi.

“NE KADAR SAHİP ÇIKARSAK, O KADAR RAHAT EDERİZ”


Nazilli hepimizin diyen Mert Öreroğlu, “Bazı vatandaşlarımız Emlak Vergisi mükellefi olduklarını bilmiyor. Ev almışlar, imardan dolayısıyla ruhsatı alırken, otomatikman emlak vergi mükellefiyetleri doğuyor. İmardan ruhsatını aldığında mükellefiyeti doğanlar bu zaman kadar ödememişlerse rakam yüksek çıkıyor. Aylık yüzde 2 gecikme faizi var. İşleyen faizin yükünü de düşünerek bir an önce vatandaşlarımız borçlarını ödemeleri iyi olur. Önümüzdeki dönem böyle bir yorgunluk olmasın diye bankalarla da anlaşma yapacağız. Bu anlamda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Nazilli hepimizin. Belediyemizin durumu belli. Ne kadar sahip çıkarsak, o kadar rahat ederiz” şeklinde konuştu.

“UYUMLU BİR BEYANNAME VERMEYE DAVET EDİYORUZ”


Daha önceki çalışmalara bakıldığında ellerinde tahakkuk etmiş olan 4 milyon lira civarında emlak vergisi tahsilatı olması gerektiğini belirten Mert Öreroğlu, “Nazilli'deki yapı stokuyla emlak vergisi beyanı uyuşmuyor. Vatandaşımız emlaklarını doğru bir şekilde beyan etmeli. Biz de bu konuda Kasım ayına kadar bir çalışma yapacağız ve çağrıda bulunacağız. Emlak vergisi devletin vergi usul kanununa tabi olan bir vergi. 6183 sayılı amme alacaklarının tahsiline dayanıyor. Bizim burada kamu olarak hesaplara gerekli ihtiyati haciz ve e-haciz koyma yetkimiz var. Biz bunlar olsun istemiyoruz. Bir an önce uyumlu bir beyanname vermeye davet ediyoruz” dedi.

Başkan Yardımcısı Öreroğlu, “Emlak vergisi kanunu çıktığından beri son ödeme tarihi 31 Mayıstır. Bizler toplum olarak bu tür şeyleri son güne bırakmayı bekleriz. Bugün de Türk usulü oldu. Ödemesini son güne bırakan vatandaşlar ister istemez yoğunluk oluşturdu. Cuma olması sebebiyle bankalara para aktarmak için 17.30'dan sonra çalışamıyoruz. Bankalar mesai bitimine kadar bizim veznelerimizi açık tutacak. Pazartesi yarım gün mesai olacağı için veznelerimiz yine açık” ifadelerine yer verdi.