Buharkent’te yaşayan 24 yaşındaki Selçuk Altağ, uzun yıllardır hobi olarak deve yetiştiriyor. Yetişen develeri yılın belli bir zamanı güreşe hazırlayan Altağ, bu hobinin zamanla sıkıcı hale geldiğini ve deveyi ticarette kullanmaya karar verdiğini belirtti. Uzun yıllar turizm sektöründe çalışan ortakları Ali Durmaz ve Raşit Durmaz ile tanıştıktan sonra develerini turizm sektörüne dahil eden Altağ, festivallerde ve turistik bölgelerde vatandaşları deve sırtında gezdirme imkanı sağladıklarını söyledi.

DEVELER DÜĞÜNLERİ, OTELLERİ, FESTİVALLERİ GEZİYOR


Buharkent’te haftanın birkaç günü bir deve ve bir midilli atla meydanda yerini alan Selçuk Altağ ve çalışma arkadaşları, incir festivalinde de çalışmalarını sürdürdü. Yıllarca emek vererek büyüttükleri develerin kesim ve satım dışında da maddi getirisinin olmasından memnuniyet duyan Altağ, “Yıllar önce deveciliğe hobi olsun diye başladım. Erkek develeri büyütür güreşlere götürürdüm. Zamanla bunun sadece hobi olmasından sıkıldım. Ticarete dönüştürmek istedim. Alım satım işiyle başladım. Kesip sucuk yapıp satmakla sürdürdüm. 3 yıl önce ortaklarım Ali ve Raşit Durmaz ile tanıştım. Kendileri yıllardır turizmin içinden geliyor. Develeri turistik yerlere götürüp turistleri bir tur gezdirdiklerini öğrendim. Ben de onların işine dahil oldum. 3 yıldır festivallere, turizm bölgelerine, sünnet düğünü, gelin alma merasimi, kına gecesi gibi etkinliklere katılıp dileyene deve veya midilli sırtında gezme imkanı sağlıyoruz. Dişi develer sakin olmasından dolayı turizmde kullanıma daha elverişli. Onlarla olası kazalara pek rastlanmıyor. Erkek develer sadece güreşe yarıyor” dedi.

“BU SENE FESTİVAL VERİMSİZ GEÇTİ”


Buharkent’in Feslek Mahallesi’nde ve Denizli’nin Sarayköy ilçesinde çiftlikleri olduğunu açıklayan Altağ, “19 devemizin yanında midilli atlarımız da var. Küçük çocuklar daha çok atı tercih ediyor. Turizm bölgesi olarak Antalya ve ilçelerinde yoğun çalışıyoruz. Yaklaşık 100 metrelik bir turdan en az 10 lira para kazanıyoruz. Bazı vatandaşlar binerken korksa da indiklerinde çok keyif aldıklarını söylüyor. Buharkent İncir Festivali’nde 6-7 kişilik bir ekiple iki gün çalıştık. O esnada ortaklarımın biri Uşak’ta, biri Balıkesir’de festivale katıldı. 2017 incir festivalini değerlendirecek olursak, geçen yıllara göre esnaf açısından verimsiz bir yıl oldu. Geçen yıl, festivalin eğlence bölümü iptal edilmişti, katılım da azdı. Bu yıl iğne atsan yere düşmeyecek durumdaydı. Ona rağmen iki günde, geçen yılın yarısı kadar kazancım oldu. Ettiğim masrafı, çalışanlarımın yevmiyelerini bile zor karşılayacağım” diye konuştu.