Tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'ndaki serginin açılış törenine Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Belediye Başkanvekili Tibet Özer, Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Aydın Rehberler Odası Başkanı Ozan Sayın, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

“FİKİRLERİNİ VE HAYAL ETTİKLERİNİ YANSITMIŞ”

Açılışta konuşan sergi düzenleyicisi ve Başak Eğitim Hizmetleri Kurucu Temsilcisi F. Alp Ayaydın ile Genel Direktör Metin Akyol, serginin geçmişi ve turizm kenti Kuşadası’na sağlayacağı katkıdan bahsetti. Ayaydın ve Akyol, serginin Da Vinci’nin 500 yılı aşkın süredir var olmuş fikirlerini, hayal ettiklerini yansıttığını, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'nın yapıldığı tarih ile de Vinci'nin yaşamı arasında 100 yıllık bir süre olduğunu ifade ederek katkı sağlayan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e teşekkür etti.  

“ÇAĞININ ÖTESİNDE BİR SANATÇI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Kuşadası Belediye Başkanvekili Tibet Özer ise konuşmasında aradan yüzyıllar geçmesine karşın isminden söz ettiren ünlü bir düşünürün fikirlerini somutlaşmış halde ilçede görmekten mutluluk duyduklarını belirterek,  “Bundan 500 yıl önce yaşama veda etmiş olmasına rağmen çok yönlülüğü ve çağının çok ötesinde bir düşünür, ressam, matematikçi, müzisyen ve mucit olması ile adından halen söz ettirmekte olan Leonardo Da Vinci’nin icatlarının önemli dünya kentlerinin ardından Kuşadası’nda sergilenecek olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu serginin Hem Kuşadalı hemşehrilerimiz, hem de ilçemizi ziyaret eden yerli yabancı turistler tarafından büyük ilgi göreceğine inanıyoruz. Kuşadası yeni döneminde kültür ve sanat organizasyonları ile ülkemizin sayılı merkezlerinden biri olacaktır. Leonardo da Vinci İcatlar Sergisi’nin hazırlanmasına ve Kuşadası’nda açılmasına destek sunan başta Tales Matematik Müzesi yetkilileri olmak üzere emeği geçen tüm kişi ve kurumlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum” diye konuştu.

“ADINA YAKIŞIR SERGİ, ADINA YAKIŞIR MEKANDA”

Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Da Vinci İcatları Sergisi’nin dünyanın önemli kentlerinin ardından Kuşadası’nda açılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek sergi açılışına destek sunan tüm kurumlara teşekkür etti. Yücel, serginin sahiplenilerek organize edilmesinin takdire şayan olduğunu, böyle güzel bir mekanda daha çok bir araya gelmeyi temenni ettiğini dile getirdi.

RÖNESANSIN DAHİ SANATÇISI

Yücel’in ardından konuşan Aydın Vali Yardımcısı Günay, ilçede ilk defa bir etkinliğe katıldığını söyledi. Kervansaray’ın yaşatılmasının gurur verici olduğunu söyleyen Günay, Leonardo Da Vinci'nin Rönesans’ın önemli bir sanatçısı ve dahi olduğuna dikkat çekerek, Da Vinci’nin eserlerinin öneminden bahsetti. Günay, sanatın kuvvetli bir birleştirici unsur olduğunu ifade ederek Kuşadası Belediyesi ile Tales Matematik Müzesi’ne sergiyi Kuşadası’na taşıdıkları için teşekkür etti.        

1 EYLÜL’E KADAR AÇIK KALACAK        

1 Eylül 2019 tarihine kadar Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nda ziyaretçileriyle buluşacak olan sergide, Leonardo Da Vinci'nin 500 yıllık notlarından yararlanarak tamamen el işçiliğiyle oluşturulmuş 28 icadı yer alıyor. Leonardo Da Vinci'nin ustalıkla ortaya koyduğu çizimlerin ve etkileyici eserlerinin ahşaba hayat vererek yeniden inşa edildiği sergi, Da Vinci'nin mimarlık, mühendislik, anatomi gibi alanlardaki eskizlerinden yola çıkarak savaş makinelerini, bisiklet, 8 köşeli aynası piston, torna makinesi ve tarihin ilk su kayağını görme olanağı sunuyor. Sergiyi öğrenciler 25, yetişkinler ise 30 TL karşılığında gezebilecek.

Haber Videosu