Aydın Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı öncesi emekli hekimler ile tıp öğrencilerini kaynaştırmak amacıyla kahvaltı düzenledi. Aydın Turistik Park’ta düzenlenen organizasyona Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, Efeler Kent Konseyi Başkanı Tuncay Erdemir, İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyon Başkanı Dr. Erdinç Köksal, Tabip Odası yönetim kurulu üyeleri, emekli hekimler ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)  Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı. 
  14 Mart Tıp Bayramı öncesi hem sorunlarından bahseden hem de hekimler olarak taleplerini sıralayan Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, tüm meslektaşlarının ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı. Bu zamana kadar 14 Mart’lrda verilen vaatlerin hiçbirinin yerine getirilmemesinden yakınan Karagözlü, Türk sağlık sisteminin çöktüğüne ve hekimlerin bu sistem içinde iyi bir performans sergilemesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.

“SAĞLIKTAKİ OLUMSUZLUKLAR GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR”

Hekimlerin adeta sorunlarla boğuştuğunu iler süren Başkan Karagözlü, “Bilindiği gibi Türkiye’de sorunsuz kurum ve kuruluş kalmamış durumda. Sağlıkta dönüşümle, performans sistemiyle hastanelerimizin bir ticari işletme gibi yönetilmesiyle sağlıktaki olumsuzluklar gün geçtikçe artmaktadır. Emekli hekimlerimiz ekonomik sıkıntılar çekmektedir. İlerleyen yaşlarına rağmen ikinci bir işte çalışmaya devam etmektedirler. Emekli hekimlerimiz genç hekimlerimizin ilgisizliğinden yakınmaktadırlar. Birincil görevi öğrenci ve asistan yetiştirmek olan, bilimsel araştırmalar yapmak olan üniversitelerimiz eğitimden bilimden uzaklaşmasından dolayı öğrencilerimiz yeterli eğitimi alamamaktadırlar. Yine mezun olan öğrencilerimiz uzun güvenlik soruşturmasından geçmekte olumlu gelenler mesleklerine başlamakta ancak asistanlık sınavlarına gecikmekte, olumsuz gelenler de asistanlıklarına ve mesleklerine başlayamamaktadırlar” dedi.  

“ÇALIŞMA SİSTEMİ BOZULMUŞ DURUMDA”

Hekimlerin çalışma koşullarının ağır olduğunun altını çizen Karagözlü, “Hastanelerimizin durumları ortada. Hekimlerimiz mutsuz ve yılmış durumda. İş yoğunluğu ve performans sisteminin getirdiği birçok olumsuzluklar nedeniyle çalışma sistemi bozulmuş durumda. Yine mezun olan öğrencilerimiz asistanlık eğitimlerine başlarken çalışma koşullarının ağır olması, performans sistemi ve sağlıkta artan şiddet nedeniyle önemli branşları tercih etmemekteler. Kısacası yıkılmış bir sağlık sisteminin içindeyiz. Bu sorunların çözümü için çok daha fazla birlikte olmalı ve mücadele etmeliyiz. Bu mücadelenin adresi de Tabip Odalarıdır. Öğrencilerimize çağrıda bulunuyorum. Mezun olduğunuzda gittiğiniz yerlerde mutlaka tabip odalarına üye olun ve güç verin. Bu mücadelenin içinde yer alın” diye konuştu.

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMDEN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİ”

Aydınlı tabipler adına yetkililere 14 Mart Tıp Bayramı öncesi taleplerini ileten Karagözlü, “İnsanca yaşayacak emekliye yansıyan bir ücret istiyoruz. Emekli hekimlerin maaşlarındaki eşitsizliğin kaldırılmasını istiyoruz. Yıpranma payının tekrardan düzenlenmesini ve geçmiş dönemleri de kapsamasını istiyoruz. Sağlıkta artan şiddetin nedeninin hekimler olmadığını ve yanlış sağlık politikalar olduğunu biliyoruz. Bu sağlık politikası değişmediği sürece sağlıkta şiddeti önleyemeyeceğiz bu yüzden sağlıkta şiddet yasasının çıkmasını istiyoruz. Kısacası sağlıkta dönüşüm sisteminden bir an önce vazgeçilmeli ulusal kalıcı ve nitelikli bir sağlık sistemini Tabip Odası gibi meslek örgütlerinin görüşü alınarak hayata geçilmelidir” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ HEKİMLERİN YAŞAMINDAN BAHSETTİ

Etkinliğin son bölümünde İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyon Başkanı Dr. Erdinç Köksal, emekli hekimlerin yaşam koşullarından bahseden bir söyleşi gerçekleştirdi. Emekli hekimlerin yaşam standartlarını yükseltmek için adeta mücadele ettiklerini dile getiren Köksal, her yeni kurulan hükümet döneminde yeni çalışma ve projeler hazırladıklarını dile getirdi.