Köşk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Aydın İl Halk Kütüphanesinin projelendirdiği “Dede Korkut Hikayelerinde Aile, Kadın ve Çocuk” konulu sempozyum, geçtiğimiz hafta Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi Toplantı Salonu’nda, sekiz okul, yirmi iki öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Aydın’daki liseli gençlerin Eleştiri Sempozyumu fikri ile ortaya çıkan sempozyumda tüm gençler belirlenen konu çerçevesinde yaptıkları araştırma ve incelemeleri birbirleri ile paylaştı.

3 ÖĞRENCİ SUNUM YAPTI

Kuşadası Bahçeşehir Anadolu Lisesi de sempozyuma üç öğrencisiyle katıldı. Elif Aşkın, Santos Wennekes ve Doğa Bölük yaptıkları sunumda, UNESCO tarafından 2018'de somut olmayan kültürel miras listesine giren Dede Korkut Hikayeleri ile ilgili incelemelerinden yola çıkarak hikayelerde geçen eski Türklerde kadın tipini birçok yönüyle irdelediler ve Türklerde aile ve çocuk kavramını hikayelerde geçen haliyle aktarma şansı buldular. Elif Aşkın, Türklerde kadın kavramı üzerinde durarak bu hikayelerin günümüze yansıması üzerine konuşurken, Santos Wennekes, göçebe bir toplum olan Türklerin kültürel etkileşim içinde olduğu milletlerle 13-14 ve 15. yüzyıllarda “Kadın, Aile ve Çocuk” kavramlarını eski Türklerle karşılaştırarak benzer ve ortak yönlerini aktardı. Doğa Bölük ise Türklerde kadının yönetime ortak oluşunu ve evin hakimi olarak görülmesini yine hikayelerden yola çıkarak paylaştı. Ailenin; devletin ve milletin temeli olduğunu, çocuğun ise soyun devamı için önemli olduğunu hikayelerden örneklerle ifade ederek konuşmasını tamamladı.

BEĞENİYLE DİNLENDİ

Sorumlu Öğretmenler Ahmet Remzi Yavuz, İlhan Atalay Çelik’in danışmanlığında gerçekleşen sunum beğeniyle dinlendi. İki gün süren sempozyumda tüm okullardan katılan öğrenciler sunumlarında hikayeleri kendi bakış açılarıyla anlatma ve inceleme fırsatı buldular. Gençler, birlikte okuyup, çalışıp paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını ve bu tarz etkinliklerin devam etmesi ile ilgili isteklerini ifade etti.