Aydın Valiliği’nde gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur katıldı. Proje hakkında bilgi veren Vali Köşger, Aydın’ın Türkiye’de tarımının öncü şehri olduğunu ve kentte tarımsal mekanizasyonun erken dönemde gerçekleştiğini dile getirdi.

TARIMA İVME KAZANDIRACAK 

Tarımda Aydın’ın katma değeri yüksek ürünlere sahip olduğunu vurgulayan Köşger, “Bu proje ile tarıma yeni bir ivme kazandırmak üzere yola çıktık. Aydın’da Allah’ın verdiği nimetleri birleştirip yeni bir sinerjiyi ortaya çıkartacağız. Aydın’da jeotermal kaynakları şimdiye kadar elektrik enerjisi üretmek üzere kullanıldı. Bugünden itibaren yapacağımız iş tarıma model olacak. Jeotermal kaynaklar organize sanayi bölgesinde kullanılarak sıfıra yakın bir maliyetle, iklimi de buna müsait, kısa sürede seraların ısıtıldığı katma değeri yüksek kesme çiçekçilik ve muz üretiminin yapılacağı organize sanayi bölgesi kurulacak. Şehrin yakınında 697 dönümlük bir arazide gerçekleşecek. Bu işi gerçekleştirmek üzere protokolü imzalıyoruz” dedi.

“BAKAN’DAN SÖZÜNÜ ALDIK” 

Aydın’da katma değeri yüksek ürünler yetişeceğini ifade eden Köşger, şunları söyledi: “Şu an ürettiğimiz zeytin ve incirle mukayese edildiğinde bile onları üçe beşe katlayacak katma değeri yüksek bir organize seracılık bölgesi inşa edilecek. Arazinin öncelikle mera vasfı kaldırılacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli Aydın’ı ziyaret ettiğinde kendisinden bu konuda bir söz almıştık. Bu protokol projenin ilk adımı. Bundan sonra kurum görüşleri alınacak, bakanlıkta izinler tamamlanacak. 6 aylık sürede organize sanayi bölgesinin kurulumunu gerçekleştireceğiz.” 

“JEOTERMALE BAKIŞ AÇISININ DEĞİŞMESİNİ UMUT EDİYORUZ” 

Organize Sera Bölgesi’nin jeotermal su ile ısıtılacağının altını çizen Köşger, “Jeotermalin seracılıkta kullanımı ile ilgili firmayla anlaşma yapmıştık. Kızılcaköy’deki jeotermal sahadan buraya sıcak su temin edilecek. Projenin hayata geçmesinin ardından jeotermale bakış açısının da değişeceğine inanıyorum. Jeotermalin elektrik üretimiyle ilgili negatif yönleri görülüyor. Jeotermal tüm dünyada seracılık, termal turizm, sağlık, ısıtma-soğutmada kullanılıyor. Aydın’ın tüm bunlardan istifade etmesi lazım. Tabi bakış açısının değişmesi lazım. Negatif yönlerine değil olumlu taraflarına bakılmalı. Bir takım zararları varsa onlarla ilgili tedbirler alınarak bu konudaki faaliyetlerin Aydın ve ülkenin faydasına dönüştürülmesi gerekir. Birim alanda seracılıkta elde edilen değeri görünce Aydınlıların bakış acılarının değişeceğini umut ediyoruz” diye konuştu.

6 AYDA HAYATA GEÇİRİLMESİ PLANLANIYOR

Toplantıya katılan oda başkanları ise organize sera bölgesine üyelerinden talepler geldiğini dile getirdiler. Konuşmaların ardından Müteşebbis Heyet oluşturulmasıyla ilgili yapılan değerlendirme sonrası toplantının katılımcıları arasında Kadıköy Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİSOSB) Projesi kurulma protokolü imzalandı. Efeler ilçesi Kadıköy Mahallesindeki 697 dönümlük alana kurulacak olan TDİSOSB’de jeotermalle ısıtılarak seracılık faaliyeti yürütülecek. Projenin 6 ay içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor.