ADÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na bağlı olarak Otizm Erken Tanı Merkezi açıldı. Türkiye’de üniversiteler bazından 4’üncü merkez olma özelliği taşıyan Otizm Erken Tanı Merkezi’nin açılışı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Akyol, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Fahriye Tosun, Başhekim Prof. Dr. Serkan Öncü, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Ünüvar ve Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hatice Aksu tarafından yapıldı.

“450-500 KADAR OTİZM TANILI ÇOCUK VAR”

Erken tanı adına üniversite olarak Aydın’da yaşayan bütün çocuklara bu fırsatı sunacaklarından dolayı çok heyecanlı olduklarını dile getiren Aksu, “2011 yılında ilk kez Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı’nı Adnan Menderes Üniversitesi’nde kurduk. Bugün de bizim için çok değerli Otizm Erken Tanı Merkezi ve Bebek Ruh Sağlığı Polikliniği'ni anabilim dalımıza kazandırmış olduk. Otizm Erken Tanı Merkezi Türkiye’de şu anda üniversitemizle birlikte 4’üncü merkez oldu. Tohum Otizm Vakfı’na bağlı bazı erken tanı merkezleri var. Gittikçe büyüyen ve sorun haline gelen, dünyada da 58 çocuktan birinin otizmli olduğunu göz önünde bulundurarak bu erken tanı merkezini üniversitemize kazandırdık. Anabilim dalımızda takipli olan yaklaşık 450-500 kadar otizm tanılı çocuk var. Biz otizm tanılı çocukların ailelerinin erken tanı aldıklarındaki yaşadıkları durumu, geç tanı aldıklarında yaşadıkları çaresizliği çok fazla yaşıyoruz. Bu çaresizliği daha az yaşamak, bu durumlara daha az şahitlik etmek için, bu tanı merkezi için yönetimimiz büyük emek verdi” dedi.

“TED EGE KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ BAĞIŞ YAPTI”

Merkezin açılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Aksu, “Başta bu konuda bize destek veren Sayın başhekim ve başhekim yardımcılarımıza, bağışta bulunan çok değerli bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz. Minik yürekleriyle otizm erken tanı merkezi için bir ışık yakan TED Ege Koleji öğrencileri, kendi cep harçlıklarından bir havuz oluşturup tanı merkezimize bağışta bulundular. Bu da bizi çok mutlu etti” diye konuştu.

“ERKEN TANIYI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Otizmle ilgili Türkiye’de henüz çok fazla çalışma yapılmadığını ifade eden Aksu, otizmin her geçen gün arttığını dile getirdi. 2018 verilerine göre dünyada 58 çocuktan birinin otizmli olduğuna vurgu yapan Aksu, “Aydın ili diğer iller ve dünyadan farklı değil. Otizmde gittikçe artan bir oran var.  Hastanemizde her hafta en az 1-2 otizm tanısı koyuyoruz. Bu çok yüksek bir oran. Otizm yaşamın erken döneminde olan bir hastalık. Sosyal iletişimde bozukluk, karşılıklı konuşamama veya beden dilini kullanmakta sorun yaşama, tekrarlayıcı davranış, takıntılı ve kısıtlı ilgi alanı gibi belirtileri var. Bu çocukların neden otizm olduğu ile ilgili bütün dünya araştırıyor. Nedenlerini bilmiyoruz. Çoklu nedenler var. Genetik, çevresel etkiler ile çocuğun kendisine ait özelliklerden kaynaklı sorunlar, kullanılan ilaçlar ve maddeler gibi etkenlerin hepsi bir arada otizmin ortaya çıkmasına neden oluyor. Doğuştan itibaren otizme karşı olan bir yatkınlık da koşullarla birlikte birleşince otizm belirtileri ortaya çıkıyor. Doğumda yaşanan her türlü olumsuzluk, erken doğum ve doğum sonrası yaşanan her türlü komplikasyonlar bizim karşımıza otizm olarak çıkabiliyor. Ne kadar erken teşhis olursa da aldığı doğru eğitimle tanıdan çıkma ihtimali nedeniyle biz erken teşhis ve tanı merkezini çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.