Dünya Çevre Günü Aydın’da, AYÇEP tarafından kutlandı. Atatürk Kent Meydanı’nda toplanan Aydınlı çevreciler, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e seslendi. Jeotermal başta olmak üzere maden şirketleri, organize sanayi atıkları ve belediye evsel atıklarının çevre kirliliğine neden olduğunu belirten AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, yaşanan kirliliğe rağmen Aydın Valiliği’nin görevini tam anlamıyla yapmadığını ileri sürdü. Vali Köşger’i görevini yapmaya davet eden Başkan Vergili, “Çevre kirliliğinden dolayı artık nefes alamaz olduk ve Aydın ölüyor. Kanserden kırılıyoruz” diye konuştu.

“ÇEVRE GÜNÜ, MÜCADELE GÜNÜ”

Emperyalizm tarafından dünyanın talan edildiğini ve bundan Türkiye’nin de nasibini aldığını savunan Vergili, “Eski, kötü, gelişmemiş bütün teknolojilerini bizim gibi az gelişmiş ülkelere transfer ettiler. Bundan dolayı da Çevre Günü’nü bir güne sınırlayarak biz gariban, yoksul halk kitlelerinin gazını almaya çalışıyorlar. Şu anda da Çevre Günü dünyada bu şekilde kutlanıyor. Biz ise Dünya Çevre Günü’nü her gün bu kıyıma karşı bir mücadele günü olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“AYDIN ÖLÜYOR”

Aydın coğrafyasının, havasının, suyunun sözde sanayileşmeyle talan edildiğini iddia eden Vergili, “Sanayileşmeyle birlikte el birliğiyle en önemli değerlerden biri Menderes Nehri kirletiliyor. Maden şirketleri, organize sanayi atıkları, belediye evsel atıkları ve jeotermaller çevre kirliliğine neden oluyor. 2007’de çıkan Jeotermal Yasası ile bu bölgenin doğasının ve havasının ipini çekip katliamlara başladılar. Bu yasayla bu bölgenin tarımını, hayvancılığını, insanını ve geleceğini yok ediyorlar. 2007 yılından 2014 yılına kadar 27 jeotermal santral kurulmuş ve 17’sinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu yok. Artık nefes alamaz olduk ve Aydın ölüyor. Kanserden kırılıyoruz” şeklinde konuştu.

VALİ KÖŞGER’İ GÖREVE DAVET ETTİ

Sultanhisar Malgaç Çayı’nda yaşanan balık ölümlerini jeotermale bağlayan ve yetkililerin hiçbir işlem yapmamasından dolayı sitem eden Vergili, “Yetkililer korkak olursa olacağı bu. İş yine bize ve halkımıza düşüyor. Biz buradan Sayın Valimize çağrı yapıyoruz. Sayın Valim! 17 bin lira ceza yazacağına gel sorumluluk görevini yap. Biz bunların yasa dışı olduklarını her gün size ispatlayacağız. Senin görevin içinde bunları kapatmak da var. Onlar para kazanıyor, biz ölüyoruz. Gel sen de görevini yap. Dünya Çevre Günü her gündür. Çevre için her gün mücadele var” dedi. 
  Öte yandan açıklamaya CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır ve il yönetimi de destek verdi.