Ege Bölgesi’nde tarımın can damarı olan Büyük Menderes Nehri’ndeki kirlilik tarihe karışacak. Aydın’da Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Büyük Menderes Havzası Peyzaj Atlası Projesi'yle ilgili yapılan toplantıda Vali Yavuz Selim Köşger, Menderes Nehri’nde kirliliğin önlenmesi için yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. 
  Büyük Menderes Nehri'nin bu havzaya can ve kan veren ana damarlardan biri olduğunu kaydeden Vali Köşger, "Son dönemde modern zamanlarda, endüstri devrimi sonrasındaki gelişmeler maalesef Büyük Menderes Nehri'ni de etkiliyor. Kirlenmesine vesile oluyor. Esas devlet olarak yürütmemiz gereken unsur, Büyük Menderes Nehri'nin kirlilik yükünün ortadan kaldırılması, sanayi atıklarının, endüstri atıklarının, suni atıkların Menderes Nehri'ni kirletmesini engelleyecek tedbirlerin alınması. Onunla ilgili çalışmalarda devam ediyor. Bir milyar yüz milyon avroluk bir proje yürütülüyor. Devletimiz temel altyapı sorunlarını çözüyor” diye konuştu

“YAPILMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR” 

“Birileri ‘Memlekette hiçbir şey yapılmıyor’ diye yaygara yapıyor” yorumunu yapan Köşger, sözlerini şöyle sürdürdü: “O yaygarayı yapanlar bilsinler ki, devletin bütün unsurları, herkes kendi görevi başında. Herkes bir boyutuyla işini yapmaya çalışıyor ve vatanseverlik kimsenin de tekelinde değil. Bütün kurumlar vatansever bir duyguyla, devletini, milletini seven arkadaşlar işin başındalar. Ne yapılması gerekiyorsa bu çalışmaları yürütüyorlar. Bu peyzajla ilgili çalışma da bunlardan biri. Büyük Menderes Havzası’nın ekosistemini belirlemeniz lazım. Biyoçeşitlilik nedir onu bilmeniz lazım ki, bunu koruyasınız. O konuyu çalışıyor arkadaşlarımız. Esas olan Menderes Nehri’nin iyileştirilmesi. Bununla ilgili de devlet çalışmalarını yürütecek.” 
  "PROJEMİZ ÇOK ÖNEMLİ"
  Proje hakkında bilgiler veren Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, “Uluslararası Peyzaj Sözleşmesi kapsamında, ülkemizde ilk defa 2012 yılında başlayan bir çalışma bu. Yeşilırmak Havzası’nda uygulanan projeyle başladı. Bizim özellikle Büyük Menderes Havzası çok geniş bir havza. Hem havzada yaşayan insanlar ve havzanın kapsadığı 5 il olması sebebiyle projemiz çok önemli” şeklinde konuştu. Büyük Menderes Havzası’nın Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden Ege Denizi’ne kadar uzanan geniş bir coğrafya olduğuna dikkati çeken Gençoğlu, “Büyük Menderes Havzası, Uşak, Denizli, Afyon, Aydın ve Muğla illerini kapsamakta. Bu proje 2018–2021 yıllarını kapsamakta. Genel itibarla baktığımızda havzanın tüm biyoçeşitlilik envanterinden tutun, havzaya olumlu ve olumsuz baskı yapan kriterlerin ele alınacağı bir çalıştay olacak” dedi.