Bu durumdan en fazla zararı üretici görürken, bazı ihracatçılar da bundan oldukça rahatsız. Ürün fiyatının düşürülmesi için uygulanan bir politika olduğu öngörülen yükleme tarihinin öne çekilmesi için üreticinin gözü kulağı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin atacağı imzada. İhracatçılar Birliği’nden giden 11 Ekim tarihini Bakanlık onaylarsa, incir depolarda beklemeye devam edecek. 
  Dünya incir piyasasının yüzde 80’nini elinde bulunduran Türkiye’de uygulanan ilk yükleme tarihi Ege İhracatçı Birliği tarafından 11 Ekim olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl 29 Eylül olarak açıklanan tarihin bu yıl daha ileri bir gün olarak açıklanması tepkiye neden oldu. 
  Türkiye’de ihraç edilen başka hiçbir üründe uygulanmayan yükleme tarihi, yıllardan beri tartışma konusu oluyordu. Şu ana kadar üretici ürünün yüzde 50’ye varan kısmını toplamış olmasına rağmen ihracatçı yükleme tarihi dolayısıyla 11 Ekim’den önce yurt dışına incir gönderemiyor.

TARİH ÖNE ÇEKİLSİN

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin bu tarihi onaylaması durumunda toplanan incirler 11 Ekim’e kadar depolarda bekleyecek. Bu süreçte Yunanistan’ın kalitesiz incirleri ise raflardaki yerini alacak. Üretici ve ihracatçılar bu tarihin daha öne çekilmesini bekliyor. 11 Ekim’den sonra yola çıkacak gemilerin Uzakdoğu ülkelerine ulaşmasının aylar aldığını hatırlatan ihracatçılar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin bu tarihi öne çekmemesi durumunda en büyük zararı Aydınlıların göreceğini dikkat çektiler.

"EMEĞİMİZİ ÇOK GÖRÜYORLAR"

Binbir meşakkat ve emek ile incirini bahçeden toplayan üreticiler ise ilk yükleme tarihine tepkili. Yükleme tarihi olayını ürünün fiyatını düşürmeye yönelik bir adım olarak yorumlayan üreticiler, son dönemde incir fiyatlarının bekledikleri düzeyde olmasının bazı kesimleri rahatsız ettiğini kaydettiler. 
  İncir üreticisi Mümin Kılınç, başka hiçbir üründe olmayan ilk yükleme tarihinin 11 Ekim olarak açıklanmasını tepki göstererek, “Biz şu ana kadar incirlerimizi toplayıp depoladık. Fakat ihracat tarihi geç açıklandığı için tüccar da incir alımı yapmak istemiyor. Normal şartlarda incirimizi sergiye koyduğumuz andan itibaren tüccarlar kapımızı aşındırırdı. Bu yıl ise incir alımı için çok fazla bir talep yok. Bu durum incirimizin fiyatını düşürmek için bilinçli yapılan bir şey. Çünkü çiftçi ürününe göre borçlanıyor, düğün yapıyor. Elindeki incirini bir an önce satması lazım ki borçlarını ödeyebilsin. Borçlu bir üretici alıcı olmadığı zaman ne kadar düşük fiyat olursa olsun elindeki ürününü satar. Pazarlık şansı, ya da ürünün ederini bekleme şansı kalmaz. Bazı kesimler bizim ürünümüzü gerçek değerinden almak istemiyor. Açıkçası emeğimizi çok görüyorlar” dedi.

"ÇİFTÇİ BASKI ALTINA ALINMAK İSTENİYOR"

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ise, yıllardan beri bu uygulamanın kaldırılması için çaba harcadıklarını ifade ederek, “İlk yükleme tarihi diye bir şey sadece incirde var. Yıllardan beri bu uygulamanın kalkması gerektiğini söylüyoruz ama maalesef hiçbir mesafe alamadık. Ürün gerekli olgunluğa ulaşmış ve arz talep dengesi oluşmuş ise, bu ürün kesinlikle pazara inmeli. Çiftçiden ucuza mal alınmak isteniyor. Üreticimizin ekonomik durumu düşük. Uygun depolama şartlarını oluşturması zor. Böyle olunca kalite kaybı yaşanıyor ve fiyatta düşüyor. Açıkçası çiftçi baskı altın alınmak isteniyor. Gereksiz bir uygulama” şeklinde konuştu.