Didim Ticaret Odası Kültür Merkezi'ndeki bilgilendirme toplantısına, Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri Erdal Baylan ve Hatice Gençay, Oda Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyeleri ile emlak ve inşaat sektörü temsilcileri katıldı.

"YENİ BİR BAKIŞ AÇISINA İHTİYACIMIZ VAR"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Oda Başkanı Hilmi Erbaş, açılış konuşması yaptı. Erbaş “İmar mevzuatına aykırı ya da kaçak yapılarla ilgili düzenlenen ve İmar affı olarak yasa herkesçe biliniyor. Maalesef ülkemiz imar planlarının yapımı ve kentleşme sürecinde sağlıklı bir planlama ve kentleşme yaşayamadığımız için bu tür aflarla karşılaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte daha düzgün kentleşme, daha güzel planlama yapılması gerekli. Eşit ve hakkaniyetli şekilde bu yapılmalı. Didim’de de bu sorunlarla karşı karşıyayız. Bu konunun bütününde sağlıklı kentler elde etme anlamında yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var” dedi.

AYRINTILI BİLGİLENDİRME YAPILDI  

Erbaş’ın konuşmasının ardından Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İmar ve Planlama Şube Müdürü Hüseyin Doğan, Yapı Denetim Şube Müdürü Erman Avanaş ile İnşaat Mühendisi Ahmet Karabulut tarafından bilgilendirme yapıldı. İmar barışı için başvuruların yalnızca e-devlet üzerinden ve yapı sahipleri tarafından yapılabileceğini vurgulayan Hüseyin Doğan, “Bu işlemi sizin adınıza yapabilecek bakanlık tarafından lisanslandırılmış bir kurum, kuruluş yok” diye konuştu. 
  Doğan, yapılacak işlemleri ise şu şekilde anlattı: “E-devlet sitesinden arama bölümüne 'imar barışı' yazarsanız, 'kayıt belgesi başvuru formu oluştur' seçeneği geliyor. Burada  yapının inşaat alanı, varsa bağısız bölümün inşaat alanı, arsanın emlak vergi değeri ve arsanın metrekaresini giriyorsunuz. Cep telefonunuza ödeyeceğiniz ücretle ilgili mesaj geliyor. Bu ücreti Milli Emlak’a, Mal Müdürlüğü’ne, Ziraat Bankası’na veya postaneye yatırıyorsunuz. Ücreti yatırdığınız zaman yapı kayıt formu aktif hale geliyor. Formu yazdırdıktan sonra ruhsat eklerine aykırı olan imalatlarınıza elektrik, su, doğalgaz bağlantılarını yaptırabilirsiniz, para cezası veya yıkım kararı varsa bunları iptal ettirebiliyorsunuz."
  Doğan, imar barışının 31 Aralık 2017’den önce yapılmış binalar için geçerli olduğunu belirtirken, müracaat süresinin 31 Ekim, ücreti yatırmak için son günün de 31 Aralık olduğunu ifade etti. Daha sonra katılımcıların soruları cevaplandırıldı.