Aydın’da şoförler yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi eğitimden geçti. Aydın Şoförler Odası Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Karayolları 28. Şube Şefliği, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Aydın Şoförler Odası Başkanlığı yetkilileri ile servis şoförleri ve rehber personellerinin katılımıyla gerçekleşti. Düzenlenen bilgilendirme ve eğitim toplantısında konuşmaların ardından servis şoförleri ve personel trafikte servis taşımacılığında uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendirildi. Toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi.

“ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİRİ TRAFİK”

Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, servis taşımacılığında uyulması gereken kurallara riayet edilmesi gerektiği ifade ederek,  “Ülkemizin en önemli problemlerinden bir tanesi insan yaşamını doğumundan ölümüne kadar ilgilendiren trafik problemidir. Biz de bugün burada ülkemizin en büyük problemi olan trafik kazlarının önlenmesi anlamında sizlere uyarılarda bulunacağız. Trafik kuralları, tartışılmaması gereken olmazsa olmaz uyulması gereken kurallardır" dedi. 
  Kurban Bayramı öncesi birçok uyarıya rağmen ölümlü kazalarda yüzde 35 artış olduğuna dikkat çeken Özmeriç, şunları kaydetti: "Trafik kazalarındaki birinci faktör insandır. Eğitim sadece okul bitirmeyle olmuyor. Bunun için bugün yaptığımız eğitimler gibi çeşitli eğitimlerin yapılması gerekecek. Özellikle Aydın’da ticari araç kullanan arkadaşlarımıza ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Sizlerin sorumluluğunda gündeme düşen herhangi bir olumsuzluk olmamıştır. Herkes bildiği işi yaparsa bu iş uygun olur."

“GÜZERGAH İZİN BELGESİ ÖNEMLİ”

Her meslekte olduğu gibi şoförlük mesleğinin de birtakım sorunlarının olduğunun altını çizen Özmeriç, “Bu yıl uygulamaya geçecek olan okul servis araçları yönetmeliği var. Bu yönetmelikte istenen en önemli şeylerden bir tanesi, güzergah izin belgesi almak gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda Eylül ayı başında biz bütün evraklarımızı tamamlamak suretiyle bütün evraklarımızı alıyorduk. Bu yıl yönetmelikte istenen Milli Eğitim Müdürlüğü ile okul servis araçları sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Okullarda oluşturulacak komisyonlar ile bütün evraklarımızın buraya gelmesi gerekiyor. Ondan sonra Büyükşehir Belediyesine gitmek sureti ile evraklarımızı tamamlayacağız. Bu konuda güzergah izin belgesini almış olan göremiyorum. Bu sözleşmelerin ivedilikle yapılması gerekiyor. Bir başka sorun ise okullarda sözleşme karşılığında para istenmesidir. Bunu tasvip etmiyoruz. Çünkü bu ekonomik krizin içerisinde, bu ağır şartlarda bizi bu işi artık desteklenmesi gereken sektörler içerisine getirmek istiyoruz” diye konuştu.

“2017’DE 6 BİN ARACI DENETLEDİK”

Aydın İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ümit Eyüboğlu ise, “Bizler Emniyet Müdürlüğü olarak okul servis araçları yönetmeliği çerçevesinde denetimlerimizi yapıyoruz. Aydın il genelinde P plaka almış araç sayısı bin 775’tir. Bu araçların 300 tanesi Efeler’de olmak üzere il genelinde faaliyet gösteriyor. Servis taşımacılığı yapan araç sayısı geçen sene Aydın il genelinde 2 bin 192’dir. 2017 yılında il genelinde 6 bin 400 tane aracı kontrol etmişiz. 2018 yılında sadece beş buçuk aylık dönemde 5 bin 877 tane öğrenci servisi kontrol edildi. Bunlardan 105 tanesine cezai işlem uygulandı. Denetim faaliyetlerimiz bu çerçevede devam ediyor. Yetkisiz ve korsan taşımacılık konusunda denetimlerin yapılmadığı konusunda söylemler var. Bizim sadece 2018 yılında beş buçuk ayda Efeler’de 34 araca ve il genelinde 80 araca ek 2 ve 3’ten ceza uyguladık. Bu tür araçlara rastladığımızda ve yakaladığımızda cezai işlem uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.