Karacasu merkez ve mahallelerinin yanı sıra çevre ilçelerden de katılımın olduğu kursta çocukluğundan bu yana çobanlık yapanların yanı sıra lise, yüksekokul mezunları ve emekli öğretmenler de eğitim alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen çoban istihdam desteklemelerinin şartlarından biri olan Sürü Yönetimi Kursu’nu başarı ile tamamlama şartını yerine getirmek ve çobanlık hakkındaki pratik bilgilerini teorik bilgilerle birleştirmek için 70 kişi kursa kayıt yaptırdı. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan, Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli Çağrı Tolaz tarafından verilen eğitimlerde iş sağlığı ve güvenliği, sürüyü yönlendirme, sürünün beslenmesi, sürünün sağlığı, sürü bakımı konuları işleniyor. Çocukluğundan bu yana çobanlık yapan vatandaşlar kursun çok verimli geçtiğini dile getirirken, lise ve yüksekokul mezunu olup üretmeyi seçen gençler de kurslardan oldukça memnun.

“YETKİLİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Çocukluğundan bu yana çobanlık yapan Süleyman Taş, “Dedelerimizin yaptığı çobanlığı şu an bizler devam ettiriyoruz. Çocukluğumuzdan bu yana keçi ve koyunlarla büyüdük. Onların beslenmesinde, güdülmesinde bulunduk. Buna devam etmekteyiz. Devletin açtığı bu kurstan yararlanmak istedik. Çobanlığı daha iyi yapabilmek için buradayız. İnşallah daha iyi olacak. Buradan çok şeyler kapıyoruz. Irkları öğrendik. Dünyada bu işin nasıl yapıldığını öğrendik” dedi. Sezai Özkan ise, “Hayvancılığı severek yapıyoruz. Dedemizden, babamızdan miras bu çobanlığı en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Doğumundan beslenmesine kadar çok şey öğrendik. Memnunuz. Hayvan ırkları, meralar, ilaçlar konusunda çok şey öğrendik. Açılan bu kurs sebebiyle yetkililere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“BİLMEDİKLERİMİZİ ÖĞRENİYORUZ”

7 yaşından beri çobanlık yapan Mustafa Çoşar, “Sürü yöneticiliği kursunun açıldığını duydum ve başvurdum. Sürü yöneticiliği kursundan memnunuz. Sertifikalı olarak yapacağız. Sürü yönetimini, meraların kullanılması, hayvanlarını bakımı, doğumu, aşıları, hayvanın beslenmesi, gebe olmadan önce ve gebe olduktan sonra hangi yemlerin verileceğini öğrendik. Bu işi 7 yaşından bu yana yapıyorum. Ailemden gelen bir meslektir. Daha da devam ettiriyorum” ifadelerini kullandı. Lise mezunu Tayfun Özkan da, “22 yaşındayım. Liseyi bitirdim. Çobanlık yapmaya karar verdim. Sürü yöneticiliği belgesi almak istiyorum. Ailemizden aldığımız bilgiler var ama burada daha teknik bilgiler ediniyoruz. Bilmediğim pek çok şey öğreniyoruz. İyi ki bu kurs açılmış” şeklinde konuştu.

EMEKLİ ÖĞRETMEN DE KURSTA

22 yıllık öğretmen Bahtiyar Kayaoğlu, “22 yıl Felsefe Öğretmenliği yaptım. Emekli olduktan sonra çiftçilikle uğraşmaya başladım. Bilgi sahibi olmak için kayıt oldum. Sürekli devam ediyorum. Pek çok şey öğrendim” dedi.