5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin 20. maddesi, jeotermal santrallerin gayrisafi gelirlerinin yüzde 1’ini idare payı olarak, Valiliklere bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına (YİKOB) aktarmasını öngörüyor. Jeotermal santraller tarafından her yılın Haziran ayı sonuna kadar ödenen söz konusu tutarın beşte biri de, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları tarafından belediye ve köylere aktarılıyor.

20 MİLYONLUK DESTEK

Jeotermal elektrik santrallerinin Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na aktardığı payın tutarı geçtiğimiz yıl 20 milyon liraya ulaştı. Jeotermal santrallerin Aydın’a aktardığı kaynak, yerel yatırımlar için kullanılıyor. Böylece jeotermal santrallerin üretimden elde ettiği gelirler, Aydın’a hizmet ve yatırım olarak geri dönerken yeni iş sahaları oluşturarak istihdamı artırıyor.

BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Öte yandan merkezi ve yerel yönetimlerin jeotermal kaynakları kullanırken sağladıkları istihdamın yanı sıra Aydın’daki santraller de geniş iş olanakları sunuyor. Aydın’da bulunan jeotermal elektrik santralleri yaklaşık bin kişiyi istihdam ediyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKILARI

Jeotermal elektrik santrallerinin geçtiğimiz yıl vergi olarak devlete ödedikleri yıllık tutarın yaklaşık 500 milyon dolar, gaz ikamesi karşılığı da 500 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar dolara ulaştığı rapor edildi. Jeotermal elektrik santrallerinin ekonomiye bir başka katkısı, santral inşasında yüzde 70’lere varan oranda yerli makine ve aksam kullanılması. Bu sayede jeotermal elektrik santralleri, yerel üretime de önemli katkı sağlıyor.