Jeotermal, Aydın tarımının hayat kaynağına dönüşüyor. Jeotermal kaynaklı seralar, çevrede bulunan jeotermal elektrik santralinden çıkan atık su ile ısıtılıyor. Sera içi sıcaklıktaki her 10 derecelik artışının, bitki gelişimini iki kat artırdığı tespit edilmiş durumda. Aydın’da jeotermal ısıtmasız seralarda dekar başına 12-20 ton arası verim alınırken, jeotermal ısıtmalı seralarda bu verim 30-40 tona varıyor. Jeotermal kaynaklı ısıtma, seralardan alınan verimi tarım toprağına göre 7-10 kat artırıyor.

MODERN TEKNOLOJİLERLE ÜRETİM

Jeotermal seralarda modern teknolojilerle üretim yapıldığı için toprak kullanılmıyor. Bu sayede, topraktan gelebilecek herhangi bir hastalığa karşı ilaç kullanımına da gerek kalmıyor.  Jeotermal seralarda sıcaklık kontrolü bilgisayar vasıtası ile yapıldığından sıcaklık kontrol ve dengesi verimli bir şekilde çalışıyor. Jeotermal Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER), Denizli Sarayköy’de kurulan ve ısıtması jeotermal kaynak tarafından sağlanan 650 dönüm büyüklüğündeki seradan sonra Aydın Efeler ve Manisa Alaşehir’de de seralar kurmaya hazırlanıyor.

NASIL YAPILIYOR?

Jeotermal kuyulardan çıkarılan su çok sıcak olduğundan seralara vermeden önce sıcaklığı 75-80 dereceye düşürülüyor. Hava sıcaklığının arttığı günlerde seralara verilen suyun sıcaklık derecesi ihtiyaca göre rahatlıkla düşürülebiliyor. Bunun yanı sıra jeotermal sularla beraber doğal yoldan ortaya çıkan karbondioksit seralarda fotosentez hızını ve verimi artırmak için kullanılıyor. Jeotermal seralardaki sıcaklık kontrolü döllenme için gereken sıcaklığı sabit kılıyor. Bu da üretimdeki verimi artırıyor. Bu sayede gerekli havalandırma yapılabiliyor ve sera içi rutubet kontrol altında tutuluyor ve bundan kaynaklanabilecek hastalıklar oluşmuyor.

İSTİHDAMA KATKI

Jeotermal seraların tarım ürünlerinde ihtiyaç duyulan kurutma imkanı sağlayarak kuru meyve ihracatını artırıcı etki yapacağı tahmin ediliyor. Öte yandan jeotermal kaynaklı seralar, Aydın’da istihdama da büyük katkı sağlıyor. Aydın Efeler, Denizli Sarayköy ve Manisa Alaşehir’de şimdilik kurulacak seraların başlangıç itibariyle 3 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.